Actie voor dr. Djalali en Hamid Babaei aan de ambassade van Iran met Valentijnsbloemen (aivl.be)

Amnesty eist vrijlating Iraanse wetenschapper

Op 14 februari 2017 verzamelden tweehonderd Amnesty-activisten, VUB-studenten en docenten aan de Iraanse ambassade te Brussel om aandacht te eisen voor twee Iraanse wetenschappers die in hun thuisland in de cel zitten. In een oproep met 28.000 handtekeningen vragen zij de vrijlating of een eerlijk proces met een concrete aanklacht voor VUB-wetenschapper Ahmadreza Djalali.

dinsdag 14 februari 2017 20:44
Spread the love

In een persmededeling legt mensenrechtenorganisatie Amnesty International uit waarom zij zich schaart achter de steunactie voor dr. Ahmadreza Djalali. Deze wetenschapper die ook aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) werkt, werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt en beschuldigd van spionage. Hij riskeert mogelijk de doodstraf.

Op 9 februari 2017 lanceerde Amnesty International een petitie gericht aan de Iraanse ambassade te Brussel met de vraag om dr. Djalali ofwel vrij te laten ofwel een eerlijk proces te gunnen op basis van een concrete beschuldiging voor een internationaal erkend misdrijf. Op enkele dagen tijd tekenden in België meer dan 28.000 mensen deze petitie. De handtekeningen werden op 14 februari 2016 afgeleverd aan de Iraanse ambassade.Actie aan de ambassade van Iran (aivl.be)

Tijdens deze actie vroegen de deelnemers eveneens aandacht voor Hamid Babaei, een Iraanse student aan de Université de Liège (ULg) die recent veroordeeld werd tot 6 jaar cel voor spionage. Hij werd in 2013 na een oneerlijk proces van amper tien minuten veroordeeld omdat “hij gecommuniceerd had met vijandige overheden”, met name België. Amnesty beschouwt Babaei als een gewetensgevangene en vraagt zijn onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating.

Dr. Djalali werkt als dokter in de geneeskunde voor een onderzoeksgroep verbonden aan de VUB en de UPO-universiteit in Navarro, Italië. Op 25 april 2016 werd hij tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt door de veiligheidsdiensten. Hij werd eerst een week vastgehouden op een onbekende locatie en nadien overgebracht naar de Evin-gevangenis in Teheran waar hij sindsdien opgesloten is. Hij zat er ook drie maanden in de isoleercel. Professoren zijn geen criminelen (aivl.be)

Hij werd extreem onder druk gezet om te bekennen dat hij een spion was voor ‘vijandelijke staten’. Toen dr. Djalali dat weigerde, dreigden ze ermee hem te beschuldigen van ‘vijandigheid tegenover god’, een misdrijf waarop de doodstraf staat. Uit protest ging Dr. Djalali op 26 december 2016 in hongerstaking. Zijn gezondheid gaat zienderogen achteruit.

Op 31 januari 2017 kreeg dr. Djalali van de rechter te horen dat hij beschuldigd wordt van ‘spionage’. Bij deze zitting was zijn advocaat niet aanwezig. Volgens de advocaat is dr. Djalali echter nog steeds niet officieel in beschuldiging gesteld. Er is ook nog geen datum bepaald voor het begin van zijn proces.

Naast een petitie gericht aan de Iraanse ambassade in Brussel lanceerde Amnesty ook een internationale briefschrijfactie voor dr. Djalali die nog tot 21 maart loopt. Ook voor Hamid Babaei loopt een internationale briefschrijfactie van Amnesty. Tevens hebben wereldwijd reeds 215.000 mensen een petitie voor dr. Djalali getekend van change.org.   

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!