Hoewel betere alternatieven voor afvalverwerking bekend en voorhanden zijn blijft de EU klassieke verbrandingsovens financieren, hier in Konin, Polen (ulmaconstruction.com)
Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Samenleving, Politiek -

Protest tegen EU-steun aan Oost-Europese afvalverwerking door verbranding

Milieuorganisaties in Centraal- en Oost-Europa willen dat EU zijn geld investeert in nieuwe mechanisch-biologische afvalverwerking en niet in klassieke verbranding. De nadruk moet volgens hen liggen op installaties die de vermindering van de afvalberg stimuleren door voorafgaande recyclage, hergebruik en reparatie.

donderdag 9 februari 2017 12:16
Spread the love

Zeventien milieuorganisatie in Centraal- en Oost-Europa lanceren een gemeenschappelijke oproep voor de versterking van de kringloopeconomie. Deze ngo’s, waaronder diverse afdelingen van Friends of the Earth in Centraal- en Oost-Europa, wijzen erop dat potentiële nieuwe investeringen aankomen in tachtig klassieke afvalverbrandingsinstallaties en ongeveer veertig mechanisch-biologische installaties in Centraal- en Oost-Europese landen. In mechanisch-biologische installaties wordt afval eerst voorbehandeld, deels gescheiden en wordt ook afval geselecteerd voor hergebruik of reparatie.
Aan Centraal- en Oost-Europese landen werden 5,4 miljard euro EU-steun toegezegd om hun bestaande systemen voor afvalverwerking te verbeteren, inclusief recyclage, voor de periode 2014–2020. In de overeenkomst over deze steun staat echter nog steeds dat meer dan 50 procent van het geld besteed moet worden aan de ontwikkeling van thermische afvalbehandeling door middel van klassieke verbrandingsinstallaties.

Als de betrokken EU-regeringen hun plannen doorzetten om hun verbrandingscapaciteit voor afval nog uit te breiden, zullen ze daarmee het potentieel van modernere afvalverwerking en recyclage in de weg zitten, stellen deze ngo’s. “Het meeste geld zal gaan naar investeringen, die vernieuwende manieren van afvalverwerking zullen uitstellen of zelfs jarenlang blokkeren.”

Gemeenschappelijke oproep 

take down
the paywall
steun ons nu!