foto Twitter
Opinie -

Marokko onderdrukt protestbeweging tijdens herdenking Abdelkrim Al Khattabi 

Het Belgische Comité dat de dood van de Fikry Mohcine onderzoekt, de visverkoper die in een vuilniswagen werd geplet in Al Hoceima, reageert met afschuw op het hardhandig optreden van de autoriteiten in de Rifregio afgelopen weekend. Ze roepen de mensenrechtenorganisaties op om dit te veroordelen. 

dinsdag 7 februari 2017 16:20
Spread the love

De protestbeweging, die het levenslicht zag na de dood van de visverkoper Fikry Mohcine op 28 oktober 2017 (hij werd geplet nadat hij in een afvalcontainer dook om zijn in beslag genomen vis te recupereren), probeert op een vreedzame en serene manier de waarheid te achterhalen van deze  barbaarse daad en de betrokkenen te laten veroordelen. De protestbeweging wil ook ander gelijkaardige misdaden en onrecht van de Marokkaanse autoriteiten in de regio aan het licht brengen.

De lokale protestbeweging heeft een heel dossier samengesteld met sociale, economische, culturele en juridische eisen uit de gemeenschap. Ter gelegenheid van de herdenking van de 54ste verjaardag van Mohamed Ben Abelkrim Al Khattabi de held van de Rif, riep de protestbeweging op tot een vreedzame bijeenkomst in Al Hoceima afgelopen zaterdag 5 februari. Daar wilden ze hun eisen officieel voorstellen.

Het Belgisch Comité dat de zaak Mohcine Fikri opvolgt zag met grote bezorgdheid de massale ontplooiing van de strijdkrachten in de omgeving en de instelling van een militair blokkade in de stad Al Hoceima en in alle omliggende steden afgelopen weekend op de dag van de herdenking.

Wat ze vreesden gebeurde helaas. Enkele uren voor de bijeenkomst werd alle toegang tot Al Hoceima geblokkeerd en ook de toegang tot de verzamelplek in het centrum. Burgers werden geïntimideerd in de straten.  Activisten die een sit inn wilden houden en journalisten uit Alhoceima en de omliggende steden Boukidaren, Imzouren, Ayth Bouayach, Tamasint werden op straat met wapenstok aangevallen en gearresteerd.

Het Comité wil de nationale en internationale publieke opinie hierover informeren. Ze veroordeelt met klem deze wandaden en roept de Marokkaanse overheid op om hier haar verantwoordelijkheid in op te nemen. Het Comité eist de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gevangenen die tijdens de protesten zijn opgepakt. En eist ook de onmiddellijke opheffing van de militaire blokkade in de Rif en in de regio Al Hoceima in het bijzonder. 

Het Comité roept de autoriteiten op om de vervolging en intimidatie van activisten van de protestbeweging te stoppen en de universeel erkende rechten en vrijheden van de burgers te respecteren.

Het Comité wil dat de overheid antwoord op de legitieme eisen van de burgers. En bevestigt haar steun voor de protestbeweging.  Tot slot nodigt het Comité alle democratische organisaties en mensenrechtenorganisaties uit om deze wandaden te veroordelen. En ze nodigt ook iedereen uit om deel te neem aan acties die de komende dagen zullen georganiseerd worden in Brussel om de repressie tegen deze protestbeweging aan te klagen. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!