-

Soedanese studente getuigt over aanhouding na #muslimban

Nisrin Elamin is een doctoraatsstudente in de antropologie aan de Stanford Universiteit en een Soedanese staatsburger met een Green card. Afgelopen vrijdag kwam ze net terug aan in de VS vanuit Soedan toen Donald Trumps uitvoerend besluit in werking trad om de toegang tot de VS voor burgers uit uit zes landen waaronder Soedan te verbieden. Ze getuigt over wat haar die vrijdag overkwam.

dinsdag 31 januari 2017 12:03
Spread the love

Toen ik aan boord ging richting VS hoorde ik over de plannen van Trump om een executive order uit te vaardigen. Ik probeerde zo snel mogelijk terug te zijn voor het in werking trad maar miste mijn aansluiting. Toen ik aankwam werd ik begeleid naar een aparte wachtruimte. Ik werd uitgebreid ondervraagd, over o.a. mijn mening over de politieke situatie in Soedan, over of ik radicale groeperingen in Soedan kende en of ik mensen kende die radicale opvattingen hadden. Ik werd gevraagd om mijn gebruiksnaam op de verschillende social media met hen te delen.

Chaos alom

Toen werd me gevraagd om te wachten tot ze achterhaald hadden wat ze juist moesten doen. Het bevel was net van kracht en de agenten wisten niet goed wat het allemaal inhield en wat er van hen verwacht werd. Nadien vertelden ze me dat ik overgebracht werd naar Terminal 4. Dat is de ruimte waar ze me 24 uur konden vasthouden. 

Maar voor ze me overbrachten werd ik eerst in een aparte kamer van kop tot teen grondig gefouilleerd. Het was een heel ongemakkelijke ervaring. Ze kwamen aan mijn borsten en aan mijn lies. Nadien werd ik geboeid. Ik barstte in tranen uit omdat ik toen besefte dat ik waarschijnlijk gedeporteerd zou worden. Toen ze zagen dat een aanwezige Iraanse medestudent, die ook een Green card had, niet geboeid was, deden ze ook mijn handboeien af en brachten ons naar Terminal 4. Ik zag rond mij verschillende mensen, vermoedelijk uit Irak en Iran, geboeid voorgeleid worden.

Na vijf uur gevangenschap mocht ik gaan. Ik vroeg één van de agenten of ik nog terug kon naar Soedan want mijn doctoraatsonderzoek was nog niet helemaal afgelopen. En hij raadde me aan om beter niet terug te gaan tenzij ik onderworpen wil worden aan dezelfde procedure. Hij voegde eraan toe dat houders van een Green Card voortaan geval per geval worden beoordeeld bij aankomst.

Er was veel verwarring, de agenten wisten niet wat ze met ons moesten aanvangen. En dat gaven ze me ook toe. Het voelde voor me net als die eerste keer dat ik jaren geleden in die ondervragingsruimte terechtkwam. Als studente had ik eerste een werkvisum en werd ik vaak ondervraagd bij aankomst.

Geleidelijke criminalisering

Ik had nooit verwacht dat ik als houder van een Green card nog op die manier behandeld ging worden. In het begin leek het alsof ze ons wel goed behandelden. Maar naarmate de nacht vorderde en mensen rondbelden om instructies te krijgen bekroop me het besef dat we geleidelijk gecriminaliseerd werden. 

Ik had wel het gevoel dat ze me beter behandelden omdat ik een doctoraatsstudente ben aan de prestigieuze universiteit Stanford. Dezelfde universiteit had me ook geholpen en mijn ticket betaald om sneller terug in de VS te geraken toen ze hoorde van de maatregelen van Trump. 

Na vijf uur aangehouden te zijn mocht ik toch de VS in. Ik denk dat mijn connecties met prestigieuze universiteiten als Stanford en Harvard hebben geholpen. Een ander Soedanese man van zeventig die ook werd tegengehouden zat al 30 uur vast. 

Trumps bevel is voor mij een weerspiegeling van een grotere trend in dit land om moslims, zwarten en immigranten te criminaliseren. En voor mij als zwarte, immigrante en moslim baart het me zorgen. Zwarte medemensen uit Soedan en Somalië zullen harder aangepakt worden door deze maatregelen. 

 

Dit interview werd afgenomen op Democracy Now en vertaald door Keltoum Belorf

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!