(foto Dokters van de Wereld)

Moriakamp Lesbos: 3 doden en 1 vluchteling in intensive care op een week

Dokters van de Wereld betreurt een derde dode op 1 week tijd in het Moriakamp, Lesbos.  De drie vluchtelingen, 2 adolescenten en een man van 46, stierven vermoedelijk als gevolg van giftige stoffen die vrijkwamen in een poging zichzelf te verwarmen.  “Dit mag stilletjes aan ophouden", klinkt het bij Dokters van de Wereld.

dinsdag 31 januari 2017 12:34
Spread the love

Vandaag  werd aangekondigd dat mensen geëvacueerd worden uit het Moriakamp.  “Goed nieuws, maar jammergenoeg gebeurt dit veel te laat. De ergste wintermaanden liggen intussen achter de rug.  Dit had stukken eerder moeten gebeuren. Namelijk voor er drie doden vielen” , aldus Pierre Verbeeren, Directeur van Dokters van de Wereld België.

Gisteren, op 30 januari, werd een jongen dood teruggevonden in één van de tentjes. Een andere jongen werd in allerijl overgebracht naar het ziekenhuis nadat de teams van Dokters van de Wereld eerste hulp toedienden.  De jongen ligt momenteel op intensive care en had zeer lage zuurstofwaarden op het moment dat de teams hem aantroffen in de tent.  

Hiermee komt de balans doden op 3 te staan. Op 24 en 28 januari werden 2 andere vluchtelingen dood teruggevonden in hun tentje. Hoewel de officiële doodsoorzaak niet werd bekendgemaakt door de autoriteiten, worden elk van de 3 doden gelinkt aan de giftige dampen die vrijkomen omdat de vluchtelingen  die leven in tentjes, geïmproviseerd materiaal verhitten in de hoop zichzelf te verwarmen.

Dokters van de Wereld is werkzaam in Moria om medische zorg te voorzien en wijst al lang op de gezondheidsrisico’s gerelateerd aan de lamentabele leefomstandigheden in het kamp.  Dokters van de Wereld benadrukt dat een veilige en degelijke opvang het minimum moet zijn voor de mensen die aankomen in Griekenland. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!