Honger en extreme armoede in regio rond Tsjaadmeer

Kinderen jonger dan vijf jaar overleven niet als gevolg van ernstige voedseltekorten in sommige delen van de regio rond het Tsjaadmeer. Dat zegt Toby Lanzer, VN-coördinator voor humanitaire hulp in de Sahel.

dinsdag 31 januari 2017 12:23
Spread the love

“Ik heb volwassenen gezien die alle energie verloren hadden en niet meer konden opstaan. Ik heb een dorp gezien waar geen kinderen van twee, drie en vier jaar oud meer waren. Toen ik vroeg waar de kinderen waren – en het doet mij pijn dit te zeggen – kreeg ik te horen dat ze dood waren, ze waren verhongerd”, zei Lanzer afgelopen week tijdens een bijeenkomst van het International Peace Institute in New York.

Hij sprak over de situatie in Bama, in het noorden van Nigeria, waar hij vorig jaar was.

Miljoenen in de regio rond het Tsjaadmeer kunnen nauwelijks overleven als gevolg van abjecte armoede, klimaatverandering en gewelddadig extremisme, zegt Lanzer. Tjsaad, Kameroen, Niger en Nigeria grenzen aan het Tsjaadmeer, dat sinds de jaren zestig drastisch geslonken is.

“Rond het Tsjaadmeer leven iets meer dan 10 miljoen mensen die dringend levensreddende hulp nodig hebben.” Meer dan 7 miljoen mensen zouden in de categorie vallen waar nog geen sprake is van levensbedreiging, maar wel ernstige honger.

Landbouw

Lanzer legt uit hoe het geweld in de regio heeft bijgedragen aan de voedseltekorten. “Ongeveer 85 procent van de mensen in dit deel van de wereld is afhankelijk van de landbouw. Het zijn herders en landbouwers.”

Als de bewegingsvrijheid beperkt is, is zaaien vaak niet mogelijk. “Boeren rond het Tsjaadmeer hebben al drie seizoenen niet kunnen zaaien, en dus ook niet kunnen oogsten”, zegt hij. “Vee moet zich kunnen verplaatsen. Koeien die niet in beweging zijn, worden ziek en gaan dood en daarmee is ook de inkomstenbron verdwenen.”

Lanzer kwam voor zijn humanitaire werk onder meer in Soedan, Zuid-Soedan, Oost-Timor en de Centraal-Afrikaanse Republiek. De armoede in de regio rond het Tsjaadmeer behoort tot de ergste die hij in zijn leven meemaakte, zegt hij.

Boko Haram

Het voortdurende geweld in de regio – inclusief dat van de extremistische groep Boko Haram – is een van de belangrijkste oorzaken van de ontwrichting van het leven van de bevolking.

Els Debuf, hoofd Humanitaire Zaken bij het Internationl Peace Institute, zegt dat de crisis bij het Tsjaadmeer een van de meest ernstige, en ook een van de meest genegeerde is in de media. Ondanks de extreme armoede, zegt ze, vangt de bevolking in de regio vluchtelingen en intern ontheemden op.

“Bijna tweeënhalf miljoen vluchtelingen en intern ontheemden – waarvan het merendeel kinderen – worden opgevangen door mensen die zelf tot de armste en meest kwetsbare groep in de wereld behoren”, zeg ze.

De regeringen van Noorwegen, Nigeria en Duitsland willen op 24 februari een donorconferentie houden in Oslo, om geld in te zamelen voor de crisis in regio.

take down
the paywall
steun ons nu!