Winsthonger laat koeien honger stillen met snoep

Winsthonger laat koeien honger stillen met snoep

Een weg vol rode snoepjes, niemand zou het verwachten maar deze snoepjes waren onderweg naar een veebedrijf. Het is namelijk een goedkope bron van voeding. Weer een flagrant voorbeeld van hoe winsthonger en het welzijn van dieren op gespannen voet staan.

dinsdag 24 januari 2017 19:20
Spread the love

Vorige week zagen de bewoners van een dorp in het Amerikaanse Wisconsin honderdduizenden ongemarkeerde rode Skittles (kleine kleurige snoepjes die vooral uit suiker bestaan) verspreid langs een snelweg. (1)

Er werd een onderzoek ingesteld naar de bron en de geplande bestemming van de snoepjes. Een plaatselijke boer bleek zijn koeien te voeden met het afgewezen snoep. Hij ziet het als een bron van “goedkope koolhydraten.” Ki Fanning, een voedingsdeskundige bij Great Plains Livestock Consulting verklaart dat economische overwegingen de oorzaak zijn van dit opmerkelijk fenomeen.

Het is niet voor het eerst dat zo’n praktijken naar boven komen. In 2012 bleek ook al dat er allerlei snoep aan koeien werd gegeven, als oorzaak werd toen de stijgende prijs van maïs aangehaald.

Toen werd het voorbeeld aangehaald van de gekleurde bolletjes voor ijsjes, ook wel bekend als disco-dip. Deze kostte toen 160 dollar per ton, terwijl maïs 315 dollar per ton kostte. (2)

Verder is ook de voeding met goedkope gewassen als maïs en soja niet natuurlijk. De prijs van maïs is ondertussen sterk gedaald (3), maar zal nog steeds hoger liggen dan afgewezen snoepjes.

Dit alles toont aan dat het welzijn van dieren steeds een ondergeschikte rol kent in een systeem waarbij de hoogste winstmarges steeds als doel gelden.

(1): http://edition.cnn.com/2017/01/19/health/spilled-skittles-road-trnd/
(2):
http://money.cnn.com/2012/10/10/news/economy/farmers-cows-candy-feed/
(3): http://www.indexmundi.com/Commodities/?commodity=corn&months=60

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!