Westerse coalitie richt bloedbad aan in Mosoel

zaterdag 21 januari 2017 20:34
Westerse coalitie richt bloedbad aan in Mosoel

Rusland werd zeer zwaar bekritiseerd voor de manier waarop het IS en aanverwanten uit de Syrische stad Aleppo verdreef. Westerse strijdkrachten trachten de Iraakse stad Mosoel te bevrijden van diezelfde IS. Daarbij vallen duizenden burgerslachtoffers. Nu leidt dit niet tot algemene verontwaardiging. Dirk Adriaensens maakt een lijst op van de gruwelijke feiten.Lichamen in ontbinding in de straten van Mosoel (twitter)

Bijna de helft van de slachtoffers in de strijd om de Noord-Iraakse stad Mosoel zijn burgers, onthulde VN-coördinator voor de mensenrechten Lise Grande, ongeveer drie keer meer dan was verwacht.

Helft slachtoffers zijn burgers

Veruit de belangrijkste oorzaak van het zeer grote aantal burgerslachtoffers zijn de luchtaanvallen van de westerse coalitie, waar ook zes Belgische F-16gevechtsvliegtuigen bij betrokken zijn. De straten van Mosoel zijn bezaaid met lichamen in ontbinding. De media schrikken er ondertussen niet voor terug om over de belegering van Mosoel “fake news” te verspreiden. 

Ongeveer 750.000 mensen zitten nog altijd gevangen in het westelijke deel van de stad, dat nog steeds onder controle is van Islamitische Staat (IS). “Je zou verwachten dat in een conflict als dit het aantal burgerslachtoffers rond de 15 à 20 procent van het totaal zou schommelen. Wat we echter zien in Mosoel is dat bijna 50 procent van alle slachtoffers burgers zijn”, aldus VN-coördinator voor de mensenrechten in Irak Lise Grande

Belgische betrokkenheid bij moordoperatie

België zet sinds 1 juli 2016 zes F-16 gevechtsvliegtuigen in voor de strijd tegen IS, voornamelijk in Irak, maar ook in Syrië. Die toestellen opereren vanuit de vliegbasis Mufaq Salti (in de buurt van de stad Azraq in het midden-oosten van Jordanië). Deze Belgische F-16 jachtbommenwerpers hebben tijdens de eerste week van januari 2017 de kaap van 6.000 vlieguren boven Irak en Syrië overschreden, wat neerkomt op een frequentie van 400 vlieguren per maand.

Daarnaast zijn er nog Belgische elite-eenheden ter plaatse die een opleidingstaak hebben. Binnenkort zullen nog een dertigtal soldaten verder op het terrein worden ingezet voor ‘train-advice-assist’-opdrachten. De huidige Belgische missie is voorzien tot eind juni.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zich tijdens zijn bezoek aan de Iraakse hoofdstad Bagdad ambitieus en optimistisch getoond over de uitbreiding van de Belgische militaire inspanning aan de zijde van de internationale coalitie tegen IS in Irak. “Het is heel belangrijk voor ons om in Noord-Irak te opereren en echte hulp ter plaatse te bieden tijdens deze militaire actie. Dat is onze volgende stap.”

Over het onmenselijke lijden van de burgers in Mosoel en de ontheemde mensen heeft hij niet gesproken, noch over de burgerslachtoffers, veroorzaakt door de luchtbombardementen.

Noodkreet uit Mosoel

Op 16 januari 2017 schreef Iraakse academica prof. dr. Souad al-Azzawi in een email aan haar buitenlandse vrienden volgende boodschap over een collega van haar die is omgekomen:

“Beste vrienden,

“Zoals je misschien hebt gehoord, heeft de Westerse coalitie burgerwijken in Mosoel gebombardeerd. In de afgelopen dagen werden daarbij 3 huizen van bekende hoogleraren en onderzoekers in de universiteit van Mosoel getroffen. Een van de slachtoffers was mijn collega, docent en mentor prof.dr. Mohamad Tybee Al-Layla.”

“Dr Al-Layla behaalde zijn doctoraat aan Geotechnical Engineering van de University of Texas. Hij was lid (en later voorzitter) van de faculteitsafdeling Civiele Techniek aan het Engineering College van de Universiteit van Mosoel sinds de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw.  Hij werd ook decaan van de universiteit, begeleidde meer dan 30 doctoraats- en masterstudenten Geotechniek en Civiele Techniek, publiceerde 48 onderzoeks- en technische papers in Irak en het buitenland en was actief lid van 3 wetenschappelijke tijdschriften en magazines. Op 2 juni 2014
ontving hij de prestigieuze Iraakse prijs Science Day.

“Dr. Al-Layla werkte oprecht en onderwees bijna 40 jaar duizenden studenten op tot zeer efficiënte en intelligente ingenieurs. Velen van hen werden ministers, staatssecretarissen, academici en bekleedden hoge uitvoerende bestuursfuncties in Geotechniek, Irrigatietechniek en andere burgerlijke en politieke functies in Irak en in het buitenland. Ook ik was één van zijn leerlingen.”

“Het breekt mijn hart dat net deze mens door de Amerikaanse coalitie werd vermoord, en nu samen met zijn onschuldige familie onder het puin van zijn huis begraven ligt. Dr Al-Layla was een groot wetenschappelijk Iraakse figuur was, die zelfs in de moeilijkste tijden de universitaire gemeenschap van Mosoel niet in de steek heeft gelaten.  Dit is een onvergetelijke ramp voor ons land, dat verder wegzinkt in de afgrond waarin de criminele Amerikaanse bezetting ons heeft gestort.”

“Moge zijn ziel rusten in vrede, alsook de zielen van de vele duizenden onschuldige burgers, die elke maand in Mosoel worden gedood door IS en door de coalitie, zonder  enige verantwoording of wroeging.”

Luchtaanvallen veroorzaken humanitaire ramp

De VN-organisatie World Food Program rapporteerde op 31 december 2016: “Nu het offensief haar derde maand ingaat en de militaire operaties om Mosoel op IS te heroveren zijn geïntensiveerd, werden meer dan 161.000 mensen uit hun woningen in de stad verjaagd. Sinds de militaire operaties escaleerden op 29 december 2016, zijn nog eens 32.000 mensen de stad ontvlucht.  De overgrote meerderheid van deze mensen heeft dringende humanitaire hulp nodig.”(AirWars)

De inwoners van Mosoel zitten gevangen in het kruisvuur tussen Iraakse grondtroepen en IS-militanten. Die laatsten schieten op iedereen die de stad tracht te verlaten zonder hun toestemming. Milities gelieerd aan de Iraakse reguliere troepen worden dan weer beschuldigd van sektarische gruweldaden. Veruit de grootste oorzaak van de civiele slachtoffers zijn echter de luchtbombardementen van de coalitie, waar ook België aan deelneemt. Een aantal van deze luchtaanvallen viseren opzettelijk ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. 

Media zwijgen over burgerslachtoffers Mosoel

Het aantal burgerslachtoffers bij deze luchtbombardementen stijgt pijlsnel sinds begin 2017. De organisatie Airwars probeert alle door de – meestal Arabische – pers gemelde slachtoffers van deze aanvallen te inventariseren en te documenteren.

Er moet worden benadrukt dat bij deze inventaris enkel de door de media gerapporteerde slachtoffers worden vermeld. Betrouwbare bronnen in Irak suggereren echter dat dit een ernstige onderschatting is van het werkelijke aantal burgerslachtoffers, dat op ongeveer 10.000 wordt geschat.

Op enkele uitzonderingen na wordt niets van dit alles in de westerse media vermeld. Zo wordt deze humanitaire tragedie verdoezeld door schandalig stilzwijgen. Hoeveel burgerslachtoffers hebben onze F16’s reeds veroorzaakt? Waarom is er geen verontwaardiging over deze moordcampagne vanuit de lucht? Vredesactivisten moeten hun parlementsleden lobbyen en antwoorden eisen van de regering over haar betrokkenheid bij dit bloedbad. Deze aanvallen verhogen immers de kans op nog meer terreuraanslagen op Belgische bodem.

De regering van president Obama (en bij uitbreiding de volledige westerse coalitie) heeft er een gewoonte gemaakt burgerslachtoffers in de eigen militaire operaties dramatisch te onderschatten, te minimaliseren of te verzwijgen. In wat vermoedelijk het laatste wapenfeit is van Obama werd die manier van werken naar een nieuw niveau getild, met de bewering dat in 2016 wereldwijd slechts één burger zou zijn gedood bij drone-aanvallen.

De meest recente aanval had plaats midden december 2016, toen een Amerikaanse drone in Mosoel een huis vol burgers vernietigde en daarbij een volledig gezin van negen doodde. Negen slachtoffers bij één aanval maar ‘slechts één slachtoffer, volgens Obama… “wereldwijd”?

2017 begint al niet veel beter. Op 17 januari werden meer dan 30 burgers gedood of gewond door droneaanvallen tijdens een begrafenis en op andere wijken ten westen van Mosoel, zo stelde Airwars vast.

Ondraaglijke stank rottende lichamen in de straten

Na de lancering van de tweede fase van de operaties rond Mosoel op 29 december 2016 liggen lichamen van gedode IS-strijders en burgers verspreid over de straten in de bevrijde wijken in het oosten van de stad.

Naar schatting 3.300 IS-strijders werden gedood in het laatste offensief om de stad te heroveren. Niemand doet echter enige moeite om de rottende lijken te verwijderen. Sommige lijken zijn nog slechts skeletten omdat zwervende honden ervan hebben gegeten. Opgeblazen lichamen en lichaamsdelen worden door de omwonenden met lappen stof bedekt. Ook dode dieren die omkwamen in de gevechten liggen in de straten verspreid.

De omwonende mensen willen die lichamen echter niet weghalen uit angst voor verborgen explosieven, voor besmetting met ziektes, of uit angst om te worden beschuldigd van sympathie met IS. Een penetrante doodsgeur vult de lucht in het oosten van Mosoel. Voorbijgangers moeten hun neus bedekken wanneer ze boodschappen willen doen op de markt.(AirWars)

Er wordt gevreesd voor de veiligheid en gezondheid van de kinderen in het gebied. De organisatie Save the Children rapporteert: “Er is geen drinkbaar water. Mensen drinken uit de putten maar dat water is onveilig. Het water is vervuild met metalen en andere polluenten…. We zien mensen met besmettelijke ziekten en huidziekten veroorzaakt door dat vuil water. Kinderen worden niet meer gewassen. Kinderen moeten echter proper zijn om gezond te kunnen zijn. Hun ouders doen wat ze kunnen”.

De inwoners die tijdens de gevechten in hun huizen zijn gebleven begraven hun overleden familieleden waar ze maar kunnen, omdat ze de begraafplaatsen niet kunnen bereiken. Doden worden begraven in de tuin, op de speelplaats van scholen… Pas wanneer die gebieden bevrijd zijn, graven ze de lichamen terug op en brengen ze naar de openbare begraafplaatsen.

Gerapporteerde burgerslachtoffers door luchtaanvallen

Hieronder een recente balans uit de door Airwars verzamelde informatie over burgerslachtoffers door luchtbombardementen tijdens de eerste 19 dagen van januari 2017.  

 • 2 januari: 4 vrouwen gedood, 8 gewond door luchtaanvallen van de coalitie;
 • 3 januari: 22 burgers gedood, 29 gewond bij luchtaanvallen in het oosten van Mosoel; één burger gedood, 11 gewond in de wijk Noor in het oosten van Mosoel;
 • 4 januari: 16 ontheemde burgers, vooral kinderen en vrouwen, gedood of gewond, nadat gevechtsvliegtuigen van de coalitie hun huizen troffen;
 • 5 januari: 5 leden van dezelfde familie gedood toen een luchtaanval van de coalitie hun huis trof; 26 burgers uit 4 families gedood toen hun huis werd gebombardeerd door luchtaanvallen van de coalitie; 14 mensen, waaronder vrouwen en kinderen, gedood, 15 gewond door luchtaanvallen van de coalitie in een andere wijk van Mosoel; 2 burgers (vader en zoon) gedood nadat een raket hun huis op de linkeroever van Mosoel had getroffen;
 • 6 januari: meer dan 20 burgers uit drie families gedood, onder wie vrouwen en kinderen, na luchtaanvallen ten noorden van Mosoel; burgers gedood en gewond nadat coalitie Apache-helikopters van de coalitie een markt beschoten in de wijk Sumer, in het zuidoosten van Mosoel;(AirWars)

 • 7 januari: 5 burgers gedood, waaronder 3 kinderen en 2 vrouwen, bij beschietingen op West Mosoel; 15 tot 27 burgers gedood, vele anderen gewond en kinderen ontheemd, bij een luchtaanval; 12 burgers gedood en vele anderen gewond, vooral ontheemde vrouwen en kinderen bij luchtaanvallen ten zuidoosten van Mosoel;  burgers gedood 32-39; burgers gewond 17;
 • 8 januari: in de straten in het oosten van Mosoel liggen lichamen van tientallen burgers – gedood door luchtaanvallen en zware artillerie. onder het puin van door aanvallen getroffen huizen in het oosten van Mosoel liggen tientallen burgers begraven;
 • 10 januari: lokale bronnen meldden coalitie luchtaanvallen op de wijk Hadbah, ten noordoosten van Mosoel; aantal burgers gedood onbekend, aantal burgers gewond onbekend;
 • 11 januari: luchtaanvallen en artilleriebeschietingen van de coalitie in het noordoosten van Mosoel doden tientallen burgers; bombardement op een huis met drie raketten ten noordoosten van Mosoel; bombardement op een huis aan de linkeroever (van de rivier Tigris) in Mosoel tijdens een operatie om dat stadsdeel te heroveren; tot 17 burgers gedood en 5gewond, voornamelijk vrouwen en kinderen uit dezelfde familie die in hun huis waren op het moment van de luchtaanval;
 • 12 januari: internationale coalitie en/of Amerikaanse vliegtuigen doden bij luchtaanvallen op de rechteroever van Mosoel tot 30 burgers, 14 anderen gewond;
 • 13 januari: coalitie bombardeert school, die onderdak bood aan ontheemden in de omgeving van Faisaliyah op de linkeroever van Mosoel, 12 burgers gedood of gewond; luchtaanvallen op civiele huizen in de wijk Al Arabi, noordoosten van Mosoel, eisen tientallen burgerslachtoffers; deze wijk behoort tot de christelijke gemeenschap en was onder controle van IS controle;
 • 14 januari: coalitie bombardeert drie huizen, 12 burgers gedood, waaronder 4 kinderen, 18 gewond eveneens in de wijk Al Arabi; bronnen noemden het “een vergissing van de internationale coalitie”;
 • 14 januari 2017: Marwa Duraid Younis Khalil ernstig gewond; haar moeder Eman Jamal Kamber Ali gedood bij een luchtaanval op hun huis in de wijk Jaz?’ir, oosten van Mosul; Iraqi News postte twee video’s van het meisje, die in het ziekenhuis ronddoolde, om haar vader of familieleden te vinden, nadat haar moeder overleed;
 • 14 januari 2017: honderden burgers gedood of gewond door luchtaanvallen en beschietingen met artillerie en raketten, in het oosten en noorden van Mosoel; 17 gedood in twee afzonderlijke incidenten in district Dhubat, waaronder Dr. Talal Mallah (specialist orthopedische chirurgie en traumatologie), zijn vrouw Dr. Suad Al Khashab, hun jonge dochter en acht andere familieleden; officier van het voormalige Iraakse leger brigade-generaal Khalid Meteb Al Hayis Al Jarba gedood nadat “Iraakse regeringsvliegtuigen” zijn huis bombardeerden; aantal burgers gewond 12 tot 24 of meer;
 • 17 januari 2017: meer dan 30 burgers gedood of gewond door drone-aanvallen op begrafenis en in andere wijken ten westen van Mosoel; getuige meldt bijkomend “21 doden en 11 gewonden, waaronder vrouwen en kinderen” bij luchtaanvallen coalitie op verschillende buurten in Mosoel;
 • 17 januari 2017: veel burgers in wijk Rashidiyia wijken gedood of gewond door luchtaanvallen coalitie in noordoosten Mosoel; Iraaks-Turkmeense frontlijn in Mosoel meldt dat lichamen nog steeds onder het puin liggen; doet oproep aan internationale coalitie “om geen burgers te viseren door middel van onjuiste luchtaanvallen of lukrake beschietingen van Turkmeense wijken” onder controle van IS controle; aantal burgers gedood onbekend; aantal burgers gewond onbekend;
 • 18 januari 2017: 14 mensen, waaronder 6 kinderen en 4 vrouwen, voornamelijk uit één gezin, gedood wanneer coalitie huis van Khalil Ekrb in noordwesten van Mosoel bombardeert; aantal burgers gewond 2;
 • 19 januari 2017: 34 burgers, onder wie 21 kinderen en een vrouw, gedood na luchtaanvallen en artilleriebeschietingen op de wijken aan linkeroever Mosoel; dokter getuigt dat “negen dode [lichamen] net zijn aangekomen in het ziekenhuis, terwijl anderen nog steeds onder het puin liggen”; aantal burgers gewond onbekend;
 • 19 januari 2017: 14 burgers, waaronder 7 kinderen en 4 vrouwen, gedood, 6 gewond, voornamelijk vrouwen en kinderen, bij luchtaanvallen coalitie op hun huizen in wijk Rifai in noordwesten van Mosoel.

Westerse hypocrisie, medeplichtigheid media

Het hoge aantal burgerdoden in Mosoel en de verschrikkelijke omstandigheden waarin bewoners worden gedwongen te leven, legt de dubbele moraal van de Westerse politiek bloot.

Het Westen beschuldigde Rusland en Syrië van oorlogsmisdaden door bombardementen op woongebieden tijdens het offensief in de stad Aleppo tegen Jihadi troepen onder leiding van het met Al Qaeda-gelieerde Al Nusra-front.(Susanah George

Bij eigen westerse aanvallen op een nog veel grotere bevolking een paar honderd kilometer ten oosten van Aleppo worden het Iraakse leger, de sjiitische milities, de Koerdische Peshmerga-troepen en hun bondgenoten van de door de VS geleide coalitie daarentegen bejubeld als bevrijders, zelfs al verwoesten ze grote delen van Mosoel, één van de oudste steden van het Midden-Oosten. 

Deze flagrante hypocrisie volgt uit het feit dat de Amerikaanse regering een alliantie had gesloten met Al Qaeda-gelieerde islamitische extremisten in Syrië. Het doel van die alliantie was het omverwerpen van het door Rusland gesteunde regime van president Assad.

Westerse mediaberichten over het offensief in Mosoel vestigen voortdurend de aandacht op het gebruik van burgers door IS als menselijk schild. Zij geven hen de schuld voor de overgrote meerderheid van de slachtoffers: dat is dus een levensgrote leugen. IS zijn erg genoeg, maar het zijn de westerse luchtaanvallen die de meeste slachtoffers maken. En er wordt nog meer fake news verspreid.

Eén voorbeeld: de media meldden dat IS alle 5 bruggen had opgeblazen over de Tigris. In een artikel van 12 december schreef ik daarover: “Op 24 november 2016 werd de vijfde en laatste brug over de Tigris gebombardeerd (door de coalitietroepen), de verbinding tussen het oostelijk en westelijk gedeelte van Mosoel. De strategische bedoeling is onduidelijk, maar sommige waarnemers opperen dat een toekomstige etnische opdeling van Mosoel daardoor wordt vergemakkelijkt.”

De waarheid is dat de echte verantwoordelijkheid voor de rampzalige omstandigheden waarin de bevolking van Mosoel en de Irakezen in het hele land zich bevinden, ligt bij de imperialistische machten, vooral dan de VS, omwille van hun rampzalige beslissing om Irak in 2003 binnen te vallen en te bezetten.

Die invasie heeft de Iraakse samenleving totaal ontwricht, wat heeft geleid tot de dood van honderdduizenden en de ontheemding van miljoenen mensen. België laat zich in dit roekeloos avontuur meesleuren.

Wie zal de schade vergoeden als blijkt dat Belgische F-16’s-piloten zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden?

Dirk Adriaensens is lid van het uitvoerend comité van het BRussells Tribunal.Content

take down
the paywall
steun ons nu!