Donald Trump in onverdachte tijden bij een toespraak op 10 februari 2011 voor de Conservative Action Political Conference (Gage Skidmore/CC)

Oproep Amnesty: “President Trump, kies voor mensenrechten, niet voor haat”

Op 20 januari 2017, dag van de eedaflegging van Donald Trump, lanceert mensenrechtenorganisatie Amnesty International een wereldwijde petitie en roept ze op tot deelname aan de Women’s March on Washington op 21 januari. In Brussel neemt op 20 januari een Amnesty-delegatie deel aan Light4Rights, de Brusselse Women’s March.

vrijdag 20 januari 2017 15:36
Spread the love

Amnesty International vraagt op de dag van de eedaflegging van Donald Trump in het bijzonder aandacht voor alle mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld en voor alle mensenrechtenactivisten die hun leven op het spel zetten om de rechten van anderen te beschermen.

“Trump komt aan de macht op het ogenblik dat de grootste vluchtelingencrisis sinds WOII de wereld teistert. Het is nu tijd om de ronduit foutieve en stigmatiserende verklaringen over vluchtelingen achterwege te laten en de goede reputatie van de VS wat betreft de opvang van mensen op de vlucht te eerbiedigen”, aldus de organisatie in zijn persmededeling.

“De wereldwijde repercussies voor vluchtelingen zullen bijzonder groot zijn indien de VS hen de rug toekeert. Andere landen zullen zich door het Amerikaanse voorbeeld immers gesterkt voelen om eveneens hun internationale verplichtingen tegenover mensen op vlucht naast zich neer te leggen,” waarschuwt Amnesty-perswoordvoerder Lore Van Welden.

Amnesty International heeft zich eerder al bezorgd uitgelaten over enkele campagnevoorstellen van Donald Trump zoals zijn idee van een moslimregister en het verbannen van moslimvluchtelingen. De organisatie is ook erg ongerust over de verbale aanvallen tegen vrouwen, tegen mensen met een andere huidskleur, mensen met een beperking, holebi’s, activisten, journalisten en andere critici. Amnesty herhaalt op 20 januari ook haar oproep aan Trump om foltering te verwerpen en het Amerikaans detentiecentrum van Guantánamo op Cubaans grondgebied te sluiten.

Op vrijdag 20 januari lanceert Amnesty International daarom een wereldwijde petitie die de nieuwe Amerikaanse president oproept om mensenrechten in binnen- en buitenland te beschermen. Diezelfde dag nemen Amnesty-activisten deel aan de actie Light4Rights op het Brussels Muntplein om 17 uur. Deze fakkeltocht is de Brusselse versie van de grote Women’s March on Washington van 21 januari in Washington.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!