Isidro Baldenegro López (1966-2017), links op de foto naast enkele medestanders, in de zomer van 2015 (goldmanprize.org)

Eén jaar na Berta Cáceres opnieuw ‘groene Nobelprijs’ vermoord

In Mexico werd op 15 januari 2017 milieuactivist Isidro Baldenegro López vermoord. Baldenegro is de tweede winnaar van de prestigieuze Goldman Environmental Award die wordt vermoord in minder dan een jaar tijd, na de Hondurese Berta Cáceres op 3 maart 2016.

vrijdag 20 januari 2017 14:14
Spread the love

Mexicaans milieuactivist Isidro Baldenegro López verzette zich als Mexicaans leider van het autochtone volk der Tarahumara tegen de illegale houtkap door grote multinationals in de Sierra Madre, een bijzonder biodiverse bergketen in het noorden van Mexico en de leefwereld van zijn volk en andere inheemse volkeren. Hij ontving voor zijn inzet in 2005 de Goldman Environmental Award, de meest prestigieuze onderscheiding voor milieuactivisten, die ook wel de ‘groene Nobelprijs’ wordt genoemd.

Volgens lokale media werd hij in het huis van familieleden neergeschoten. Hij was pas onlangs teruggekeerd naar zijn dorp, na een lange periode van ballingschap als gevolg van doodsbedreigingen. Als tiener had hij de nog persoonlijk moord op zijn vader meegemaakt, die zich toen eveneens had verzet tegen illegale houtkap.

Berta CáceresBerta Cáceres ()

De moord op Baldenegro volgt minder dan een jaar na de aanslag op Berta Cáceres, een vooraanstaande milieu- en mensenrechtenactiviste in Honduras. Cáceres werd bekend als oprichtster van de Raad van Inheemse Volken van Honduras (COPINH).

 Ze had de Goldman Environmental Prize nog maar pas in 2015 gewonnen voor haar verzet tegen Agua Zarca, een van de grootste waterkrachtprojecten van Centraal-Amerika. Zij werd op 3 maart 2016 vermoord in haar eigen huis, door twee gewapende mannen.

“We zijn verbolgen en bedroefd over de moord op Isidro Baldenegro López”, zegt Ben Leather van de organisatie Global Witness in een reactie op de moord. “De bedreigingen waar Isidro mee te maken kreeg voor zijn verzet zijn typerend voor de bedreigingen die ontelbare andere activisten krijgen die zich verzetten tegen de diefstal van hun land en de vernieling van het milieu. Nergens is dat verzet dodelijker dan in Latijns-Amerika, waar in 2015 alleen al 122 activisten werden vermoord.”

“Deze misdaad mag niet onbestraft blijven, zoals de meeste van deze moorden. De Mexicaanse overheid moet overtuigend reageren, de verantwoordelijken voor de moord vervolgen en zijn familie en collega’s beschermen. Doet ze dat niet, dan zal dat alleen het geweld aanmoedigen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!