Vijf inspirerende voorbeelden van sociale strijd in 2016

Vijf inspirerende voorbeelden van sociale strijd in 2016

Het was overal te lezen, hoe verschrikkelijk 2016 wel was geweest met aanslagen, oorlogen en duizenden verdronken vluchtelingen aan de poorten van Europa. Naast alle kommer en kwel waren er echter ook een aantal lichtpuntjes in het afgelopen jaar. Enkele strohalmen waar we ons aan kunnen optrekken.

donderdag 12 januari 2017 10:39
Spread the love

Sociale bewegingen zaten niet stil het afgelopen jaar en niet altijd zonder succes. Bekijk hier de vijf succesvolle acties van sociale bewegingen die het afgelopen jaar 2016 een verschil hebben gemaakt. Door hun onverzettelijke strijd hebben ze de bewustmaking rond een bepaalde topic vergroot of zelfs een overwinning behaald, bijvoorbeeld door het intrekken van een eerder besliste maatregel.  

 

1. Standing Rock North Dakota  (WikiMedia Commons)

Een van de grootste overwinningen van 2016 is die van het autochtone volk der Sioux in de VS. Die konden de aanleg van een oliepijpleiding door het Standing Rock reservaat in North Dakota tegenhouden. Zij vreesden voor de vervuiling van hun gronden en van de Missouri rivier, één van de grootste bevoorraders voor drinkwater in de regio.  

De protestbeweging in North Dakota trok ondanks het repressief optreden van de politie honderdduizenden activisten die zich verenigden onder de naam ‘waterbeschermers’. Het protestkamp werd één van de grootste bijeenkomsten van inheemse volken van de VS en Canada in honderd jaar. Onder druk van de publieke opinie en de media-aandacht – nadat ook Amerikaanse oorlogsveteranen uit Irak en Afghanistan zich bij de protesten aansloten – heeft de federale overheid beslist om alvast de bouwvergunning voor de pijplijn door het reservaat en onder de Missouri in te trekken.

#NoDAPL 

 

2. Protest Vrijhandelsakkoorden  (WikiMedia Commons)

 

  2016 is ook het jaar van de massale acties tegen de Vrijhandelsakkoorden TTIP, CETA en TiSA. Jarenlange actie en bewustmaking hebben deze campagne geen windeieren gelegd. Meer en meer mensen beginnen te beseffen welke impact deze zogenaamde vrijhandelsakkoorden hebben op hun leven en op het milieu. 

Dankzij deze acties zien de mensen in hoe deze vrijhandelsakkoorden vooral vrijheid betekenen voor bedrijven om overal te vervuilen en nationale wetten voor het klimaat en voor sociale verworvenheden aan hun laars te lappen. Immers, dergelijke internationale verdragen staan boven de nationale wetten. 

In Europa groeit het protest nog steeds. Alleen al in Duitsland zijn er in 2016 350.000 mensen de straat op gegaan. Ook in België, Frankrijk, Spanje, Polen trokken duizenden mensen de straat op tegen deze vrijhandelsakkoorden. Meer en meer Europese politici beginnen nu ook hun twijfels te uiten over het akkoord.

#stopTTIP #StopCETA 

3. Poolse vrouwen komen massaal op straat tegen verstrenging abortuswet (WikiMedia Commons)

In Polen hebben dan weer vrouwen een overwinning geboekt. Ze hebben er namelijk voor gezorgd dat een geplande totaalverbod op abortus werd ingetrokken.

In Polen geld al enige tijd een zeer strenge abortuswet. Abortus mag enkel in drie gevallen, bij verkrachting, als het leven van de vrouw in gevaar is of als de foetus zwaar misvormd is. De conservatieve regering wou onder druk van de Katholieke pro-life-beweging ook deze drie uitzonderingen afschaffen. Duizenden vrouwen zijn vervolgens in verschillende Poolse steden op straat gekomen. Het wetsvoorstel werd uiteindelijk met een overweldigende meerderheid verworpen in het parlement.

#czarnyprotest

4.De grootste staking ooit in India  (WikiMedia Commons)

Eén van de grootste stakingen ooit in de geschiedenis vond plaats in India afgelopen september 2016. Toen gingen 150 miljoen werknemers op dezelfde dag in staking uit protest tegen het neoliberaal beleid van de regering Modi. 

De stakers eisten een verhoging van het minimumloon, een minimale sociale zekerheid voor tijdelijke werknemers en een halt aan de privatisering van overheidsbedrijven. Zowel de door vakbond georganiseerde als niet georganiseerde werknemers uit de publieke en de privésector namen deel aan deze actie.    

#2SeptStrike #AllIndiaStrike

 

5. Wekenlang protest tegen corrupte president Zuid Korea (WikiMedia Commons)

In Zuid Korea hebben meer dan tien miljoen mensen betoogd voor de afzetting van president Park Geun-hye. Zij wordt beschuldigd van fraude en het afleggen van valse verklaringen. Na weken van protesten werd een stemming gehouden in het parlement. Haar afzetting werd met grote meerderheid goedgekeurd. President Park wacht nog op een definitieve beslissing van het Grondwettelijk Hof maar haar taken werden alvast overgenomen door de eerste minister. 

#parkgeunhye

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!