Acht miljoen Jemenieten ervaren in januari 2017 reeds ernstige onzekerheid over voedsel, twee miljoen meer mensen zitten op de rand van een hongersnood. Dat stelt het Famine Early Warning Systems Network (FEWS Net), een waarschuwingssysteem dat de kans op hongersnood al in een vroeg stadium kan detecteren. In het slechtste scenario zal de hongersnood 14,4 miljoen mensen treffen, meer dan de de helft van de bevolking van Jemen.
Oorzaak van de onzekere voedselsituatie zijn de aanhoudende aanvallen door een coalitie van landen onder leiding van Saoedi-Arabië tegen de Houthi-bevolking, een etnische minderheid die door de Jemenitische regering zwaar wordt gediscrimineerd. Omdat het gewapend verzet van de Houthi’s de regering van Jemen dreigt omver te werpen is Saoedi-Arabië militair tussenbeide gekomen. Die regering is een bondgenoot van de Saoedische dynastie. De Houthi’s hebben banden met etnische minderheden in Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië zet bommenwerpers die in groot-Brittannië werden aangekocht en dropt clusterbommen, eveneens van Britse makelij.
De huidige regering van Jemen is een bondgenoot van de dynastie der Saoedi’s. Deze strijd heeft geleid tot een situatie die door FEWS Net wordt omschreven als de “grootste voedselcrisis in de wereld”. Volgens het VN-kinderfonds UNICEF zijn reeds meer dan twee miljoen kinderen in behandeling tegen de gevolgen van ondervoeding. De burgeroorlog en de aanvallen vanuit het buitenland heeft al duizenden levens gekost, meer dan drie miljoen mensen zijn op de vlucht.
De huidige voedselhulp door organisaties zoals het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) is onvoldoende om iedereen te bereiken. Volgens FEWS Net is het echter onontbeerlijk dat de gewone commerciële voedseltoevoer niet stilvalt. De organisatie roept op om daartoe actie te ondernemen. Voor het conflict werd reeds 90 procent van het voedsel in Jemen geïmporteerd.
Door de oorlog kunnen overheid noch private sector die vitale voedselimport nog garanderen. In december 2016 werd onder meer de invoer van tarwe stopgezet, een basisproduct in Jemen. Het voedsel dat nog te vinden is op de lokale markten is duur en onbetaalbaar voor veel mensen.
Volgens het WFP stegen in november 2017 de prijzen van rode bonen, suiker en uien respectievelijk met 48, 24 en 17 procent. Als de import van voedsel volledig stopt, zullen de prijzen van de schaarse middelen nog stijgen en zal de honger ernstig toenemen. “Als de import van voedsel afneemt en het conflict de toevoer van voedsel naar de lokale markten verhindert,wordt een hongersnood in Jemen onvermijdelijk”, rapporteert FEWS Net.