Zonnepanelen van de Central Solar Buin 1, de allereerste coöperatieve zonnecentrale in Chili (Orlando Milesi/IPS

Eerste coöperatie voor zonne-energie in Chili

In Chili gaat een kleine zonnecentrale van 10 kilowatt in januari 2017 van start in Buin, een buitenwijk van de hoofdstad Santiago de Chile. Burgers kunnen rechtstreeks participeren in de eigendom van deze centrale. Het gegarandeerde rendement op hun investering wordt het percentage van de jaarlijkse inflatie plus 2 procent.

maandag 9 januari 2017 16:00
Spread the love

“Het idee van deze centrale in Buin is een model te creëren waarbij burgers kunnen delen in de winst van de productie van zonne-energie enerzijds en in de democratisering van de energie anderzijds”, zegt Manuel Baquedano, directeur van het Instituut voor Politieke Ecologie, de organisatie achter dit initiatief.

Chili is in Latijns-Amerika marktleider op vlak van zonne-energie. De Chilenen willen niet langer waterkrachtcentrales, zegt Baquedano. Tot recent was zonne-energie echter vooral een zaak van grote bedrijven, met grote zonnecentrales die vooral de eigen mijnbedrijven bevoorraden, niet de omwonende burgers.

“De burgers zelf konden nog niet rechtstreeks genieten van deze energie”, zegt hij. “We hebben daarom dit zakelijk model opgezet. Het maakt nieuwe zonnecentrales mogelijk die rechtstreeks huizen bevoorraden, via investeringen door de mensen zelf, zonder inbreng van overheid of privébedrijven.”

Dit werkingsmodel vertrekt van de beschikbaarheid van ministens één grote klant voor energieverbruik. Deze coöperatieve zonnecentrales komen daarom op plaatsen waar één grote klant 75 procent van de geproduceerde energie kan kopen, de rest gaat dan naar het stroomnet van de omgeving rond de centrale.

Grote klant van deze allereerste energiecoöperatieve Buin 1 is het Technologisch Centrum voor Duurzaamheid van de Chileense overheid, dat volledig op deze zonne-energie zal werken. Wat na verbruik door de grote klant en de lokale bevolking overblijft aan geproduceerde stroom wordt verkocht aan het Chileense netwerk.

De investeringsportefeuille van de coöperanten in Buin 1 bedraagt 17.500 euro, verdeeld over 240 aandelen van elk 73 euro. Een van deze kleine aandeelhouders is Dionisio Antiquera, een inheemse landbouwer uit Ovalle, 400 kilometer ten noorden van Santiago de Chile. Hij kocht één aandeel “omdat ik voorstander ben van hernieuwbare energie en omdat mensen met weinig middelen in dit systeem kunnen participeren.” Er staan nog van gelijkaardige coöperatieven voor zonne-energie op stapel, onder meer in de stad San Pedro de Atacama, in het noorden van het land, en in de steden Curicó en Coyhaique, in het zuiden.

Chili, een land van 18 miljoen inwoners, heeft de komende vier jaar voor 8,5 miljard euro aan investeringen in niet-conventionele hernieuwbare energie gepland. De nationale stroomproductie hangt vandaag nog voor 55 procent af van fossiele brandstoffen.

De Energie-agenda, die socialistisch president Michelle Bachelet in 2014 lanceerde, kan rekenen op investeringen van grote internationale investeerders, grote binnenlandse elektriciteitsbedrijven, grote mijnbouw- en landbouwbedrijven, en nu dus ook van de gewone burgers. Chili wil tegen 2050 70 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Volgens een recent rapport van Bloomberg en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank is Chili na China het groeiland dat proportioneel (in verhouding tot de eigen bevolking) het meest investeert in schone duurzame energie.

Bron: La ciudadanía se suma al impulso de la energía solar en Chile

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!