Guterres van start als secretaris-generaal VN

De Portugees Antonio Guterres is op 2 januari 2017 van start gegaan als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het nieuwe hoofd van de VN zal naar verwachting prioriteit geven aan de vluchtelingenproblematiek.

woensdag 4 januari 2017 13:01
Spread the love

Guterres ging op 2 januari 2017 in zijn toespraak voor het VN-personeel in op de noodzaak van hulp aan vluchtelingen en ontheemden en stelde dat rijke landen onvoldoende hun verantwoordelijkheid nemen. “We leven in een wereld waarin conflicten zich vermenigvuldigen en samenhangen met het nieuwe fenomeen van wereldwijd terrorisme”, zei hij.

“Conflicten waarbij het internationaal recht niet wordt gerespecteerd en situaties waarin sprake is van grove mensenrechtenschendingen. Zelfs het vluchtelingenrecht wordt niet meer gerespecteerd zoals een paar jaar geleden.” Guterres zei dat hij zich “tijden herinnerde waarin de meeste grenzen open waren, terwijl de meeste grenzen nu dicht zijn.”

De secretaris-generaal benadrukte ook het belang van multilateralisme bij de aanpak van wereldwijde problemen. “Megatrends zoals bevolkingsgroei en klimaatverandering zijn aan elkaar gelinkt. We leven in een wereld waarin problemen globaliseren. Ze kunnen niet door afzonderlijke landen worden opgelost.

Bezuinigingen en hervormingen

Voordat hij secretaris-generaal werd, was Guterres van 2005 tot 2015 Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties.

Hij stond aan het hoofd van de Unhcr in een tijd waarin het aantal ontheemden wereldwijd groeide tot het hoogste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog: meer dan 65 miljoen. Guterres kreeg erkenning voor de wijze waarop hij omging met de vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten en Afrika, terwijl tegelijkertijd bezuinigd moest worden op personeel en administratieve kosten, en hervormingen werden doorgevoerd. Guterres heeft aangekondigd een soortgelijke werkwijze te willen hanteren bij de Verenigde Naties.

Benoemingen die hij deed op belangrijke posities, laten een gemêleerd beeld zien. De Nigeriaanse minister voor Milieu, Amina J. Mohammed, is plaatsvervangend secretaris-generaal. De Braziliaanse Maria Luiza Ribeiro Viotti, plaatsvervangend secretaris voor Azië en de Pacific bij het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt kabinetschef. Guterres creëerde een nieuwe functie voor een speciale beleidsadviseur. Die positie wordt bezet door Kyung-wha Kang uit Zuid-Korea. Zij was eerder plaatsvervangend noodhulpcoördinator bij de VN. De rol van adjunct secretaris-generaal voor Strategische Coördinatie gaat naar Fabrizio Hochschild, voormalig plaatsvervangend speciale vertegenwoordiger voor de VN-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Open

De woordvoerder van de secretaris-generaal, Stéphane Dujarric, zei tijdens een persconferentie dat de grootste uitdaging van de nieuwe secretaris-generaal ligt in het werken aan vrede met de lidstaten. “Veel mensen lijden onder oorlog en door mensen veroorzaakte rampen. Hij wil proberen de verwachtingen waar te maken die mensen hebben van de VN.”

Dujarric hintte er ook op dat Guterres een “open” secretaris-generaal zal zijn. “Wie zijn carrière in de afgelopen tien jaar gevolgd heeft, weet dat hij geregeld persconferenties houdt.”

Guterres erft onder meer een gecompliceerd vredesproces in Syrië, het hoogste aantal vluchtelingen sinds de jaren veertig, toegenomen spanningen tussen Israël en de Palestijnen en een taak om landen die de klimaatdoelstellingen niet dreigen te halen, weer op het juist spoor te krijgen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!