Een naïeve nieuwjaarswens?

Een naïeve nieuwjaarswens?

De Giraffa camelopardalis, of noordelijke giraf, is een snel beest. Ze kan tot 55 km/h lopen, wat sneller is dan de gemiddelde snelheid in de Gentse binnenstad, maar helaas niet snel genoeg om weg te lopen van de stropers, weg te lopen van versnippering van hun leefgebied, weg te lopen van droogte…

woensdag 4 januari 2017 15:39
Spread the love

Weglopen is wél iets waar wij mensen goed in zijn. Ook al halen de meesten onder ons niet veel meer dan 20 km/h, wat minder is dan veel diersoorten, dat stoort ons niet. Wij moeten niet hard kunnen lopen om hard te kunnen weglopen.

Laten we eerlijk zijn, dat is een probleem. Het voorbije jaar liepen we weg van vele problemen, zoals we al lang doen. Om de zoveel tijd was er weer wel eens een nieuwsbericht dat wees op problemen of zaken die we vooral niet nú oplossen, want ja, in de toekomst kan dat ook nog wel. Kijk naar onze Giraffa camelopardalis. Hoe lang nog voor ze helemaal weg zijn?

Ondertussen is het net 2017, tijd om even vooruit te kijken. Ik moet eerlijk zijn: na lang aangesleept te hebben, is het klimaatakkoord van Parijs geratificeerd in het voorbije jaar. Vlaanderen heeft ook plannen. Hopelijk stapjes vooruit in plaats van op onze stappen terug te keren. Maar nog beter zou zijn als er structureel zaken veranderen.

De planeet, de wereld heeft ons nodig, en als we maar stoplapjes blijven gebruiken, zal het nog lang duren voor er wezenlijk iets verandert. Voor die stoplapjes, of nog erger, moeten we niet ver zoeken: de vroegste plannen van de Vlaamse regering treden pas in werking in 2040, desinvesteringen in openbaar vervoer zijn schering en inslag, de verschuiving van de energiefactuur naar vaste kosten moedigt zuinigheid niet meteen aan… Hoe zit het trouwens met de inspanningen voor het geratificeerde klimaatakkoord?

Die wezenlijke verandering, die willen wij. Wij, als jongeren die continu met onze leefwereld bezig zijn, moeten wel naar de toekomst kijken. Het is immers onze toekomst. We beseffen dat, als we nu niets doen, als we maar blijven slabakken, blijven weglopen, ook wij met een heden zullen zitten waar de giraffen, en nog zoveel meer dieren kwetsbaar, bedreigd of zelfs uitgestorven zullen zijn.

Wij JNM’ers proberen voor verandering te zorgen, in ons denken, in ons doen, maar met enkel onze kleine groep is het moeilijk om voor verandering te zorgen. We eten vegetarisch op onze vergaderingen en kampen, tonen kinderen en jongeren de mooiste details van de natuur, steken onze handen uit de mouwen om de natuur te beheren.

We proberen de andere jeugdbewegingen hier ook van te overtuigen, en zetten ons dag in dag uit in om dit alles uit te stralen. Helaas moet ik toegeven dat er zoveel meer nodig is. Meer dan enkel kortzichtig denken, niet enkel in tijd, maar ook in ruimte.

Wij doen ons best al, maar om te zorgen dat er meer mogelijk is, moeten anderen ook hun best doen. Dus, beste politici, beste bedrijfsleiders, beste beleidsmakers mogen we jullie, in al onze jeugdige naïviteit, als nieuwjaarswens voor 2017 vragen om de kortzichtigheid eens te laten varen, niet meer weg te lopen én werkelijk iets te verwezenlijken? De Giraffa camelopardalis, en de rest van de wereld, kunnen het wel eens gebruiken.

Jorn Van de Velde
Nationaal afdelingscoördinator en bestuurslid bij JNM vzw

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!