De 21-jarige Murrawah Johnson is lid van de bestuursraad van de inheemse volkeren Wangan en Jagalingou in Australië. Zij is één van de vele activisten die de grootste steenkoolmijn ooit ter wereld wil verhinderen in de Australische porvincie Queensland (Murrawah Johnson)

Verzet tegen grootste steenkoolmijn ter wereld gaat door

De komst van een van de grootste steenkoolmijnen ooit ter wereld in de Australische provincie Queensland, een megaproject, is uitgemond in een slepende strijd tussen voor- en tegenstanders. De Indiase multinational Adani Mining blijft hopen op een doorbraak in de loop van 2017. Het verzet houdt echter aan.

maandag 2 januari 2017 14:38
Spread the love

De Carmichael-kolenmijn in Queensland moet de grootste steenkoolmijn van Australië worden en een van de grootste in de wereld. Adani Mining is een dochteronderneming van de Indiase Adani Group, een bedrijf dat ook actief is in transport en stockage, energie, agribusiness en immobiliën.

Sinds de aankondiging van het project in 2010, zijn al meer dan tien rechtszaken gevoerd door klimaat- en milieuactivisten tegen de komst van de mijn. “Wij zijn de oorspronkelijke bewoners van dit land”, zegt de 21-jarige Murrawah Johnson namens de volkeren der Wangan en Jagalingou, de traditionele bewoners en gemeenschappelijke eigenaars van het land waar de mijn gepland is. De Wangan en Jagalingou tellen ongeveer vijfhonderd leden.

De kolenmijn zien ze als een bedreiging van hun bestaan. Ze hebben avances van Adani Mining herhaaldelijk afgewezen. Als ze hun land kwijtraken, zegt Murrawah, betekent dat ook dat ze hun verhaal kwijtraken. “En onszelf en onze identiteit.”

Gigantische CO2-uitstoot

De zone voor steenkoolontginning moet 40 kilometer lang en 10 kilometer breed worden, met 6 open mijnen en 5 ondergrondse. De daar gedolven steenkolen zijn bestemd voor de productie van elektriciteit in India. Als het project doorgaat, wordt het de grootste kolenmijn van Australië en de wereld. Australië is nu al een van de grootste steenkolenexporteur ter wereld.

Shani Tager, campagneleider van Greenpeace Australia, stelt dat deze steenkolen in de grond moeten blijven. “Het gaat om gigantische hoeveelheden steenkolen voor export. Die worden verbrand en maken de opwarming van de aarde nog erger”, licht ze toe. Steenkoolcentrales stoten enorme hoeveelheden CO2 uit, wat de klimaatverandering nog verergert.

De denktankt Australia Institute berekende in 2015 dat de mijn gemiddeld per jaar 79 miljoen ton CO2 in de atmosfeer zal stoten. Dat is driemaal de uitstoot van de Indiase stad New Delhi, zesmaal die van Amsterdam en twee keer die van Tokio. Ook is het meer dan de jaarlijkse uitstoot van het volledige land Sri Lanka.

Groot Barrièrerif

Ondanks deze alarmerende cijfers, steunen zowel de Australische federale regering als de provinciale regering van Queensland de Carmichael-mijn. De federale regering wil een startlening van 1 miljard Australische dollar (684 miljoen euro) toestaan aan het bedrijf.

De overheid van Queensland noemde het project in oktober 2016 “kritieke infrastructuur”, essentiel voor de economische ontwikkeling van de provincie. Door deze bevoorrechte status kan de provincie sneller goedkeuring geven voor diverse onderdelen van het project.

Begin december 2016 kreeg het bedrijf Adani toestemming voor een spoorweg van de mijnsite naar de haven Abbot Point. Van daaruit moeten de steenkool verscheept worden naar India. Ook die zeeroute is controversieel. Ze vaart immers dwars door het iconische Groot Barrièrerif, het grootste koraalrif ter wereld.

Het koraalrif staat onder groeiende druk door de opwarming van het zeewater. Daardoor sterft het koraal af, wat zichtbaar is door de verbleking. Adani is van plan de bestaande haventerminal in de haven Abbot Point uit te breiden, zodat grotere hoeveelheden steenkool verscheept kunnen worden. Daarvoor moet de zeebodem naar de haven uitgebaggerd worden. “De Carmichael-mijn zal een domino-effect van slechte invloeden tot gevolg hebben voor het rif”, zegt Cherry Muddle van de Australian Marine Conservation Society. “Dat varieert van de uitbreiding van de haven en baggeractiviteiten, tot dumping en een groter risico op scheepsongelukken op het rif.”

Toerisme is ook tegen

De toerisme-industrie rond het rif is goed voor 65.000 banen. Touroperators zijn zowel tegen de Carmichael-mijn als tegen de uitbreiding van de haven. “Adani heeft een slechte reputatie op vlak van milieuvervuiling, mensenrechtenschendingen, corruptie en belastingontduiking”, zegt Adam Black van de Australische beweging GetUp.

De milieuorganisatie Environmental Justice Australia beschuldigde Adani in 2015 reeds van grootschalige verwoesting van mangrovebossen in India, verzilting van het grondwater, omkoperij en illegale export van ijzererts. Ook zou het bedrijf volgens de ngo gebruik gemaakt hebben van politieke contacten om goedkoop grond aan te kopen en illegale belastingvrijstellingen hebben gekregen.

Jeyakumar Janakaraj, CEO van Adani-Australia, leidde van 2008 tot 2013 de Zambiaanse kopermijn van het bedrijf Konkola Copper Mines (KCM), toen deze mijn in 2010 gevaarlijk gif loosde in de rivier Kafue. 1800 Zambianen hebben KCM en het Britse moederbedrijf Vedanta Resources voor het Brits Hooggerechtshof in Londen gedaagd. Zij stellen ziek te zijn van de activiteiten van KCM in de periode van 2004 tot 2014. Het bedrijf heeft toen ook hun landbouwgronden verwoest.

Nu Adani hoopt op een doorbraak in 2017 voor de Carmichael-mijn in Australië, zetten activisten hun tot nu toe succesvolle campagne verder om potentiële investeerders te ontmoedigen.

Bron: Battle Lines Drawn Over Indian Mega Mine 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!