De 20 meest bekeken video’s van 2016

De 20 meest bekeken video’s van 2016

U kan hier nog even nagenieten van de 20 meest bekeken video's van het afgelopen jaar. Sociaal verzet en acties vormen de rode draad van de top 20.

vrijdag 30 december 2016 14:11

 

1. Politiegeweld in Frankrijk  

    

 

2. Hilde getuigt

De regering wil langdurig zieken harder aanpakken. Hilde vertelt wat dat voor haar betekende. Een ontluisterend verhaal.  

3. Ludo De Brabander over ‘Oorlog zonder grenzen’

“De war on terror heeft de terreur alleen maar versterkt. Onze interventies om oliebelangen veilig te stellen heeft de hele regio gedestabiliseerd en geradicaliseerd. Deze oorlogspolitiek keert nu als een boomerang terug.

 

 
 

4.Tous ensemble

 Documentairemakers Jan Beddegenoodts (bekend van ‘Thank God it’s Friday’) en Maxime Meukens filmden de weerbare Brusselaars aan de Beurs in rouw na de aanslagen.

 

5. Activisten hacken Coca-Cola reclame

Op het Brouckèreplein werd er even geen reclame gemaakt voor Coca-Cola. Activisten van ‘Rookgordijn’ hackten het reuzereclamebord en projecteerden een boodschap tegen het vrijhandelsakkoord TTIP. 

 

6.Stakingspiket in Antwerpen ontruimt met veel machtsvertoon 

 

 

7.Vrijwilligers bereiden 200 gratis maaltijden per dag

Het Huis van de Migrant, La Maison des Migrants is gelegen in Brussel. Het leegstaand kantoorgebouw is ingepalmd door vluchtelingen en mensen zonder wettig verblijf in België. Er wonen nu een 150-tal mensen. Naast onderdak biedt het huis ook tal van activiteiten. Tijdens de ramadan bereiden vrijwiligers er elke dag 200 gratis maaltijden voor iedereen die wil deelnemen aan een iftar. 

 

8.Strandactie boerkiniverbod Antwerpen

Actie in Antwerpen naar aanleiding van het boerkiniverbod in Nice.
 

 

9. Zo betogen jongeren

Jongeren betogen niet meer? Fout zo blijkt uit deze beelden tijdens de betoging tegen het besparingsbeleid van de regering. 

 

 

10. “Deze (ggo)bomen mag je wél kappen, Joke”

11. De hel van Calais

 

12. 70.000 betogers op de nationale manifestatie tegen de regering

 

 

 
13. Antwerpse sociale zorg bezoekt Nederland

In Anwerpen wordt de uitbating van het daklozeninloopcentrum De Vaart hoogstwaarschijnlijk toegewezen aan de commerciële groep G4S. Voor het Antwerps stadsbestuur is Nederland hét rolmodel waar de marktwerking de sociale zorg heeft gedynamiseerd. Maar is dit ook zo?  

 

14.Karen Armstrong over radicalisme, geweld en religie

Karen Armstrong schreef tientallen boeken over religie. Haar besluit in haar laatste boek: ‘De islam is niet gewelddadiger dan het christendom’. Aan de universiteit van Gent legde ze uit waarom ze zich ernstig zorgen maakt over de richting die onze maatschappij inslaat.

 

  

15. ‘ING, shame on you!’

Actie voor ING na de aangekondigde ontslagen.

 

16. Vluchtelingen bezetten gemeentehuis Molenbeek

140 vluchtelingen leefden 2 jaar lang samen in een voormalig rusthuis in Brussel. Vandaag werd voor dag en dauw het gebouw ontruimd door de politie. 12 overblijvende bewoners werden opgepakt en opgesloten in een gesloten centrum. Betogers eisten deze namiddag hun vrijlating en bezetten ook even het gemeentehuis van Molenbeek.

 

17. In de Wetstraat betogen 15.000 mensen tegen de vrijhandelsakkoorden 

 

 

18. Protest Picknick: sociaal werk en zorg zijn niet te koop

 ‘Sociaal Werk is niet te Koop Protest Picknick.’ Enkele honderden betogers voerden actie tegen de vermarkting van Sociaal Werk & Zorg aan het stadhuis van Antwerpen.

19. Minister Philippe Muyters (N-VA) wil de generatiepactjobs afschaffen

Vlaams minister van Werk, Philippe Muyters (N-VA) wil de generatiepactjobs afschaffen. Die zorgen ervoor dat jongeren die anders moeilijk werk vinden toch aan de slag kunnen. In de zorg doen ze heel waardevol en onmisbaar werk. Maak kennis met Benoit. Hij werkt voor het dagcentrum Ikoo vzw in Dendermonde. Elke dag gaat hij ouderen thuis ophalen en brengt hen naar het dagcentrum. Zonder hem zouden die mensen de hele dag thuis moeten blijven.

20. Kalpona Akter uit Bangladesh krijgt mensenrechtenprijs voor strijd waardige textielarbeid

 Kalpona Akter is één van de helden van deze tijd. Als 12-jarige begon ze te werken in een textielfabriek in Bangladesh. Twee jaar later begon ze al haar collega’s te organiseren. Nu is ze één van de leiders van een beweging die de grote kledingmerken en hun onderaannemingen op de knieën probeert te dwingen. Human Rights Watch bekroonde haar deze maand met een belangrijke mensenrechtenprijs. Wat kunnen wij doen om deze arbeid(st)ers te steunen? Kalpona Akter legt het ons uit.

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!