IKEA knijpt ogen dicht voor  sociale dumping 

IKEA knijpt ogen dicht voor  sociale dumping 

De transportvakbond BTB voert samen met de collega’s in Nederland al enkele dagen actie voor verschillende IKEA-winkels om de sociale dumping bij transport van IKEA-meubels aan te klagen. De chauffeurs werken in heel Europa via onderaannemingen in slechte omstandigheden en tegen dumpingtarieven. IKEA is minstens mee verantwoordelijk voor de situatie van deze vrachtwagenchauffeurs”, vindt BTB.

woensdag 21 december 2016 16:44
Spread the love
Chauffeur dood teruggevonden`

“De chauffeurs van de transportfirma’s die IKEA inhuurt, worden door hun werkgever verplicht om maandenlang aan een stuk te werken, leven en slapen in hun vrachtwagen. De chauffeurs worden uit Oost-Europa met busjes overgebracht. Ze werken aan Oost-Europese loon- en arbeidsvoorwaarden, dit in tegenstrijd met het Europese principe “gelijk werk, gelijk loon”.

Een schrijnend geval kwam enkele geweken aan het licht in Metz waar een Oost-Europese chauffeur dood werd teruggevonden in zijn vrachtwagen. Hij bleek al enkele dagen overleden te zijn. Een andere chauffeur moest onmiddelijk in dezelfde vrachtwagen verder rijden. De Franse vakbond CGT voerde daarom actie voor de IKEA-winkel in Metz.

Kerstcadeau

De Internationale Transport Federatie (ITF), waar ook BTB lid van is wil het probleem Europees aanpakken en  probeert al twee jaar te onderhandelen met IKEA. Echter zonder resultaat IKEA blijft op dezelfde manier werken, en heeft geen oren naar de ITF-voorstellen om de loon- en arbeidsvoorwaarden van de chauffeurs te verbeteren. Frank Moreels, voorzitter BTB, betreurt de houding van IKEA maar pleit ervoor om binnen ITF samen met IKEA te blijven werken aan een oplossing.”

”Het is dankzij de tomeloze inzet van deze chauffeurs dat de klanten nu in alle winkels hun kerstgeschenken kunnen kopen. Waardoor IKEA floreert. De chauffeurs worden hier echter niet voor beloond. Integendeel! Het is duidelijk dat IKEA hier een sleutelrol speelt. IKEA moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Het is de uitgelezen kans voor IKEA om de chauffeurs een echt Kerstcadeau te geven”, aldus Moreels.take down
the paywall
steun ons nu!