UNHCR chief Filippo Grandi, baas van de UNHCR, bezoekt het kamp Minawao in het noorden van Kameroen, waar 60.000 vluchtelingen uit Nigeria verblijven, op de vlucht voor Boko Haram (Mbom Sixtus/IPS)

Slachtoffers Boko Haram kwijnen weg in Kameroen

Het West-Afrikaanse land Kameroen vangt meer dan driehonderdduizend vluchtelingen uit de omringende landen op. Tienduizenden van hen zijn slachtoffers van de terroristische groepering Boko Haram uit Nigeria. Volgens de VN werd nog maar 37 procent van het nodige geld bijeengebracht om hen op te vangen.

dinsdag 20 december 2016 10:30
Spread the love

“Het was 24 mei 2013. Mijn man was in een kamer van ons huis terwijl ik met onze zes kinderen aan de andere kant van het huis zat, de jongste is net een maand oud.” Aichatou Njoya krijgt de tranen in de ogen als ze deze herinnering ophaalt. Ze moet even pauzeren om verder te kunnen gaan. Die dag drongen mannen van de radicale terreurorganisatie Boko Haram hun huis binnen en sleurden haar man uit zijn kamer. “Ze zetten hem voor onze ogen neer en hielden een machete ter hoogte van zijn nek. Toen werd hij voor onze ogen afgeslacht.”

De weduwe hoorde de mannen praten of ze haar en haar kinderen zouden laten leven of niet. Uiteindelijk beslisten ze om haar leven te sparen. De volgende dag vluchtte ze met haar zes kinderen naar de heuvels. Ze trokken gedurende verschillende dagen tot ze de grens met Kameroen bereikten, waar de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR voertuigen had klaarstaan om vluchtelingen in veiligheid te brengen naar een kamp in Kameroen.

Het kamp waar Njoya en haar kroost werden ondergebracht was nog maar enkele dagen eerder opgetrokken. Op 18 december 2016 is de jonge moeder 36 jaar en woont ze nog steeds in het vluchtelingenkamp Minawao in het noorden van Kameroen. De hoop om ooit terug te keren naar haar huis wordt met de dag kleiner.

Op 15 december 2016 bezocht VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi het kamp, waarna hij een oproep deed aan de internationale gemeenschap voor meer humanitaire hulp voor de vluchtelingen uit Nigeria die vastzitten in Kameroen. Kamp Minawao huisvest vandaag 60.000 Nigerianen die sinds 2011 hun thuisland zijn ontvlucht voor het aanhoudende geweld en de gerichte aanvallen van Boko Haram.

Grandi sprak in het kamp met vluchtelingen, vertegenwoordigers van nationale en internationale hulporganisaties en afgevaardigden van de Kameroense regering. Het is het derde land rond het meer van Tsjaad dat Grandi bezoekt in het kader van zijn rondreis langs de landen die slachtoffer zijn van Boko Haram. Het is zijn bedoeling donoren aan te moedigen om deze crisis niet te vergeten en de betrokken landen te stimuleren om samen tot een oplossing te komen. Zo kunnen ze de vluchtelingen een vreedzame terugkeer naar hun landen garanderen.

“We hebben inspanningen geleverd om de hulp op te trekken, maar die is nog steeds onvoldoende”, zei Grandi. “Ik heb geluisterd naar de klachten van vrouwelijke vluchtelingen die zonder bron van inkomsten zitten. Ook daar moeten de UNHCR en haar partners een oplossing voor zoeken. We moeten hen helpen om zichzelf te kunnen helpen”, sprak hij.

Volgens Njoya en elke andere vluchteling die Inter Press Service (IPS) in kamp Minawao kon spreken, waaronder Jallo Mohamed, Bulama Adam en Ayuba Fudama, worden de levensomstandigheden in het kamp slechter met de dag. Allen klagen ze over werkloosheid en uitzichtloosheid. Zelfs als ze het kamp willen verlaten met hun vluchtelingencertificaat, worden ze tegengehouden door de Kameroense kampwachters. “Het hindert ons in onze zoektocht naar een inkomen”, zegt Njoya.

“Toen we hier aankwamen kregen we nog 13 kilogram rijst per maand. Later werd dat gereduceerd tot 10 kilogram en november 2016 daalde dat nogmaals. Ook de bedeling van brandhout werd gerantsoeneerd. Als je naar de ziekenboeg gaat met hoofdpijn geven ze je alleen maar paracetamol (het basisbestanddeel van lichte pijnstillers zoals Dafalgan en Perdolan). Ook als je gaat met koorts geven ze je paracetamol net als voor maagpijn of nog een andere klacht, krijg je steeds dezelfde tabletten”, zegt Jallo Mohamed.

Kameroen vangt vandaag 259.000 vluchtelingen op uit de Centraal-Afrikaanse Republiek en meer dan 73.000 vluchtelingen uit Nigeria. Grandi wil daarom inzetten op het versterken van de vluchtelingen om zelf in een inkomen te voorzien. Zijn bezoek aan Kameroen valt samen met de lancering van het 2017 Regional Refugee Response Plan for the Nigeria Refugee Situation.

Bron: Refugees from Boko Haram Languish in Cameroon

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!