(NextGenClimate)

Californië behoudt zijn klimaatbeleid tegen president Trump

Gouverneur van Californië Jerry Brown heeft de toekomstige regering van president-elect Trump in een bevlogen toespraak gewaarschuwd. Zijn staat zal juristen en wetenschappers inzetten om het door de deelstaat gekozen ambitieuze klimaatbeleid te verdedigen en verder te zetten - desnoods met een eigen weersatelliet.

dinsdag 20 december 2016 10:34
Spread the love

Californië is al jaren veel vooruitstrevender op het vlak van schoner wegverkeer en hernieuwbare energiebronnen dan de rest van de VS en is klaar om daar mee door te gaan, zei Californisch gouverneur Jerry Brown vastberaden tijdens een toespraak voor klimaatwetenschappers. “Wij zullen het voorbeeld geven. Waar Washington DC ook mee bezig denkt te zijn, Californië is de toekomst.”

“We zullen de tegenbeweging aanvoeren, terug naar gezond verstand, duurzaamheid en de waarheid”, zei een vurige Brown. Hij is ook klaar om zich te verzetten tegen elke poging van de regering-Trump om zich te mengen met de klimaatwetenschap. “We hebben de wetenschappers, we hebben de juristen en we zijn klaar om te vechten”, zei Brown op de conferentie van de American Geophysical Union in San Francisco. “We zijn klaar om ons te verdedigen, en Californië heeft ervaring met dit soort gevechten.”(WikiMedia Commons)

“Als de regering-Trump de klimaatwetenschap onderuit probeert te halen en de klimaatbudgetten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA schrapt, zal Californië die taak overnemen. “Als Trump zijn satellieten uitschakelt, zal Californië zijn eigen verdomde satelliet lanceren”, zei Brown. “We gaan die data zelf verzamelen.”

Brown waarschuwde Washington ook niet zich niet te moeien met belangrijke wetenschappelijke klimaatinstellingen in zijn staat, zoals het gezaghebbende Lawrence Berkeley National Laboratory.

“Ik ben voorzitter van de bestuursraad. En ik zeg u: handen af. Dat lab zal degelijk wetenschappelijk werk blijven doen”, zei Brown.”Zolang de Universiteit van California die instellingen beheert, zal er geen politieke inmenging zijn, maar eerlijke, onafhankelijke wetenschap. Reken daar maar op.”

Brown gaf ook nog een sneer naar Rick Perry, voormalig gouverneur van Texas, die door Trump gekozen is als nieuwe minister van Energie. “Rick, ik heb nieuws voor jou: Californië is een pak sneller dan Texas en we hebben meer zon dan jullie olie hebben.”

Het is niet de eerste keer dat Californië het nieuws haalt met eigen klimaatplannen. In november 2016 raakte bekend dat de staat mogelijk zelf internationale onderhandelingen zal starten om bij het Klimaatakkoord COP21 van Parijs te blijven als Trump de VS uit dat akkoord zou terugtrekken. 

Een eigen klimaatbeleid zou een grote impact hebben, want Californië heeft een enorme economische macht. Californië is de zesde grootste economie ter wereld.

Gouverneur Brown refereerde daar ook naar in zijn speech. “Heel wat mensen zeggen: wat denk jij wel dat je doet, Brown? Je bestuurt geen land”, zei hij, tot amusement van zijn toehoorders. “Wel: als je kijkt naar ons bruto binnenlands product van meer dan 2200 miljard dollar, zijn we de vijfde of zesde grootste economie ter wereld. En we hebben heel wat munitie… We zullen overwinnen – twijfel daar niet aan.”

Als slotwoord deed Brown een oproep aan de wetenschappers om de moed niet te laten zakken. “Blijf vechten”, drukte hij hen op het hart. “We hebben een hoop werk te doen.” 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!