Koerdische presentatrice Müjgan Ekin verdwenen in Turkije?

Op 24 oktober 2016 verdween Müjgan Ekin, een Koerdische presentatrice van de zender Özgür Gün TV. Ze werd vermoedelijk opgepakt door Turkse politieagenten in Ankara, maar ze werd nooit officieel aangehouden en sindsdien is er geen spoor van haar. 

maandag 19 december 2016 12:57
Spread the love

Müjgan is 29 jaar oud en studeerde Management aan Akdeniz University. Ze kwam op 23 oktober aan in Ankara, waar ze bij vrienden bleef in Bat?kent, een district in de Turkse hoofdstad. Ze verliet het huis omstreeks 10u en keerde terug naar Bat?kent omstreeks 15u, waar ze een taxi nam.

De taxibestuurder was getuige van haar aanhouding en zegt dat een auto met politieagenten in burgerkledij zijn taxi omstreeks 15u tegenhield en dat ze Müjgan arresteerden met de beschuldiging dat ze een ‘zelfmoordterrorist’ zou zijn. Sindsdien is er geen spoor van haar en kunnen haar familie en vrienden haar niet bereiken. 

Müjgan verzorgde het programma ‘Bajar u Bazar’ voor Özgür Gün TV, over lokaal nieuws. Daarnaast werd ze tijdens de regionale verkiezingen in 2014 als gemeenteraadslid verkozen voor het Sur-district in Diyarbakir, voor de Democratische Partij der Regio’s (DBP).

Ze is een geëngageerde mensenrechtenactiviste, die betrokken is bij verschillende maatschappelijke projecten ter ondersteuning van vrouwen en jongeren, eerst tijdens haar studies en later als gemeenteraadslid. Müjgan speelde een belangrijke rol in de bekendmaking van de vernielingen door Turkse militaire operaties in Sur in het begin van 2016, hetgeen waarschijnlijk één van de redenen is waarom ze geviseerd werd door de Turkse politie.

Na haar verdwijning nam Müjgans vader, Esat Ekin contact op met verschillende autoriteiten, inclusief het Directoraat-Generaal van Defensie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken, en dit meer dan een maand geleden. Zijn aanvraag bij de Openbare Aanklager in Ankara werd op 27 oktober geregistreerd als een zaak van een vermiste persoon. Bijna twee maanden na haar verdwijning is er echter nog niets gebeurd en is er nog steeds geen nieuws van haar. 

Ondanks de getuigenis van de taxichauffeur en de identificatie van het voertuig waarin Müjgan werd meegenomen als een rode Ford Focus (een automodel dat veel gebruikt wordt door Turkse politie), is ze nog steeds niet officieel aangehouden en is er geen officiële klacht tegen haar. Haar familie heeft ook beroep gedaan bij het Comité voor Mensenrechtenonderzoekingen van het Turks Parlement en trok daarbij de parallel met de vele onopgeloste moorden van de jaren ’90.

We roepen alle politici, journalisten, activisten en iedereen op om aandacht te vragen voor Müjgans verdwijning en om het onwettelijk viseren van Koerdische journalisten en politici in Turkije te veroordelen. We vragen u met aandrang om nu te reageren, voor er nog journalisten verdwijnen. 

Hoe kunt u helpen?

  1. Teken de petitie
  2. Vraag aandacht voor deze zaak via artikels, diplomatieke actie of door de zaak aan te kaarten binnen uw eigen regering of partij.

Wij, de familie en vrienden van Müjgan Ekin, zijn wanhopig om nieuws van haar en vragen uw steun in onze zoektocht naar informatie over haar. 

Neem voor meer informatie contact op via whereismujganekin@gmail.com. Lees hier meer.

take down
the paywall
steun ons nu!