Opinie - Hilde Sabbe

Georchestreerde kwaadwilligheid

Twee dagen hevige commotie over een kerststal in een gemeentehuis in een onooglijk dorp. Volstrekt voorspelbaar lopen vervolgens de riolen van het internet over: straks mogen we hier alleen nog het Suikerfeest vieren, dat ze teruggaan naar hun land .

maandag 19 december 2016 20:17
Spread the love

Toegegeven, mijn gevoel voor esthetiek wordt er lichtjes door geschoffeerd. Het is bepaald geen fraaie kerststal, daar in Holsbeek. Geen gestileerd houtsnijwerk, geen antiek porseleinen figuurtjes, maar puur amateurisme.

Eerlijk? Het ziet er niet uit. En je moet ook verduveld goed je best doen om het te zien, want met al die commotie denk je toch dat het om een flink uit de kluiten gewassen stal gaat, met levensgrote figuren, terwijl het ding in een schoendoos kan, gok ik. Ik sluit elke dag mijn ogen voor zoveel lelijkheid dat dat er ook nog bij kan. Maar goed, het gaat dus om principes, leer ik. Meer bepaald dat van de heilige – pardon – neutraliteit.

Enter de verdedigers van de strikte scheiding tussen kerk en staat. Atheist tot in de kist, vaak katholiek opgevoed, van hun geloof gevallen en nu intoleranter dan wie ook. ‘Godsdienst is opium voor het volk’, is het enige dat ze van Marx hebben onthouden, maar ze geloven er in. Het zijn dezelfde burgers die ook geen hoofddoeken willen achter het loket. ‘La laïcité, u weet wel, is hun heilige huisje. Over het algemeen geschikte lui, maar zoals gezegd met een neiging tot fanatisme.

Want dat een kruisteken niet thuis hoort in een gemeentehuis kan iedereen nog billijken, maar een kerststal? Zeker, het illustreert de geboorte van Jezus, een essentieel onderdeel van het Kerstverhaal, maar zou er echt, eerlijk, geen gekheid, één iemand rondlopen die zich daardoor aangevallen of miskend voelt? Ik betwijfel het.

En dan krijg je een ontstellend schouwspel. ‘Een aanval op onze tradities’ trompet de N-VA, die, kerstsfeer of niet, nooit een kans onbelet laat om de sfeer te verzieken, bevolkinsgroepen tegen elkaar op te zetten en haat te zaaien. ‘Na Sinterklaas wordt ook de kerstman bedreigd ‘. Met één vilein en bijna onzichtbaar manoeuvre worden de moslims – tromgeroffel – voor het voetlicht gesleept. Blink, and you miss it.

Ik eet mijn schoen op als er in Holsbeek een moslim rondloopt die dat stalletje niet vindt kunnen, of zich daardoor minder welkom voelt. Maar wie heeft er een excuus nodig voor stemmingmakerij? De feiten respecteren is overbodige luxe als je zo’n kans krijgt om een bevolkingsgroep te stigmatiseren, de onrust aan te wakkeren, de onverdraagzaamheid te stimuleren.

Volstrekt voorspelbaar lopen vervolgens de riolen van het internet over: straks mogen we hier alleen nog het Suikerfeest vieren, dat ze teruggaan naar hun land. Goed gedaan, N-VA politici. Vrede voor alle mensen van goede wil , was dat geen traditie ooit, met kerst? Lelijk, lelijk allemaal. Net als die aandoenlijke kerststal.

take down
the paywall
steun ons nu!