Beste rector, samenwerken met schenders van mensenrechten is niet grappig.

Beste rector, samenwerken met schenders van mensenrechten is niet grappig.

zaterdag 17 december 2016 22:18
Spread the love

KU Leuven helpt Israël met illegale ondervragingstechnieken. Eindelijk een spoor van humor in de communistische krant Solidair.” Zo tweette Rik Torfs, rector van de KU Leuven als reactie op  een kritisch artikel over het omstreden onderzoeksproject LAW-TRAIN. Seppe De Meulder van het nationaal bestuur van Comac vraagt zich af wat er grappig is aan een samenwerking met schenders van mensenrechten.

Beste rector,

U zou beter moeten weten. ‘Les liens entre la Belgique et l’occupation israélienne’, een rapport van 11.11.11, concludeerde in 2014 al dat Belgische bedrijven, overheden en universiteiten rechtstreeks en onrechtstreeks bijdragen tot de illegale bezetting van Palestina. In september dit jaar onderschreven 36 professoren van de KU Leuven een open brief waarin ze aankaartten dat LAW-TRAIN “gericht op directe samenwerking met het Israëlische veiligheidsapparaat, helpt de onderdrukking van het Palestijnse volk te legitimeren en te faciliteren.” Israël heeft in dat project namelijk een geprivilegieerde rol om als enige niet-Europees land niet enkel deel te nemen aan het project, maar ook een leidende rol te spelen.

De politiebasis waarmee wordt samengewerkt bevindt zich in een illegale nederzetting op geannexeerd gebied, wat betekent dat de samenwerking niet strookt met het advies van het Hoog Gerechtshof om samenwerking met Israëlische entiteiten, gevestigd op illegaal grondgebied van publieke financiering te weerhouden.

Bovendien is de politie schuldig aan malafide ondervragingstechnieken en werd daarvoor terechtgewezen door de VN, Human Rights Watch en Amnesty International. Dit is niet alleen problematisch omdat ze de mensen folteren, maar ook omdat illegaal verkregen informatie gebruikt kan worden voor het onderzoek. Tenslotte zijn er onder de gevangen een groot deel willekeurig gearresteerde kinderen die volgens het VN-comité voor de rechten van het kind niet worden gespaard van verwaarlozing, foltering en seksueel misbruik.

Ook de Bar Ilan University, de coördinerende partner, bouwde in het verleden reeds een campus in een illegale nederzetting.  Deze universiteit biedt een exclusieve militaire opleiding aan voor leden van het Shi Beth -de Israëlische inlichtingendienst- beducht om zijn folterpraktijken. De universiteit heeft een zionistische directeur en een professor genaamd Mordechai Kedar die niet lang geleden het verkrachten van Palestijnse vrouwen promootte als een geschikt afschrikmiddel. Het is Dr. Galit Nahari van het departement van criminologie aan de Bar Illan University die verantwoordelijk is voor het ethische toezicht in dit project.

Dat u de conclusie van Solidair dat de KU Leuven helpt met illegale ondervragingstechnieken overtrokken vindt, is mogelijk. Maar de kritiek wegzetten als ‘humor uit een communistische krant’  is een brug te ver. “Met wat retorische bagage bagatelliseer ik de argumenten van de tegenpartij wel eens, ook al zijn die niet altijd volstrekt onzinnig” zo vertelde u in de campuskrant van september 2015. U weet met andere woorden zelf ook dat het in diskrediet brengen en weglachen van kritische stemmen, de aandacht afleidt van het inhoudelijk debat. Het zou u sieren mocht u dat inhoudelijk debat op een serieuze manier aangaan. Ik vind samenwerken met schenders van mensenrechten alvast niet grappig.

Vriendelijke groeten van een bezorgde student,

Seppe De Meulder

Nationaal verantwoordelijke Comac, studentenbeweging van de PVDA

take down
the paywall
steun ons nu!