Opinie - Dokters van de Wereld

Dokters van de Wereld tegen EU-plannen om vluchtelingen terug naar Griekenland te sturen

Dokters van de Wereld verzet zich tegen het plan van de EU om vanaf 15 maart  vluchtelingen terug te sturen naar Griekenland.  De organisatie werkt in tientallen kampen in het land en is elke dag getuige van  de ellende in kampen die  nu al  twee keer zo vol zitten als zou mogen volgens de veiligheidsvoorschriften. "Focus je eerst op het verbeteren van de onaanvaardbare leefomstandigheden voor je het onrealistische plan maakt om nog een extra toestroom te organiseren", klinkt het.

donderdag 15 december 2016 15:28
Spread the love

Voor hen en de meer dan 60.000 vluchtelingen die vastzitten op het vasteland, zijn de leefomstandigheden barslecht met grote risico’s op  epidemieën, ziekte en ernstige mentale problemen.

Vluchtelingenkampen geen lange termijn oplossing

Vluchtelingenkampen zijn sowieso niet geschikt om mensen op lange termijn te huisvesten. Toch is het exact  dat wat we doen en laten we  tienduizenden mensen  leven in extreem slechte omstandigheden.  Samen met het gebrek aan hygiëne, voedselproblemen, slechte verwarming  en de nakende winter neemt het risico op ziekteverspreiding toe en stellen we met name kinderen en bejaarden bloot aan grote risico’s.

Daarnaast eist de overbevolking, het verplichte nietsdoen en de onzekerheid zijn tol bij de kampbewoners. Elke dag zien de medewerkers van Dokters van de Wereld nieuwe gevallen van ernstige mentale problemen. Mensen die sowieso al mentaal kwetsbaar zijn door wat ze voordien en tijdens hun tocht hebben meegemaakt. 

Dokters van de Wereld vraagt om niet nog meer mensen te sturen naar een land dat z’n vluchtelingen nu al niet verwerkt krijgt.

Het opnieuw invoeren van de Dublin-regels zou onmenselijk zijn een een ramp betekenen voor de vluchtelingen die worden teruggestuurd, de vluchtelingen die  nu klem zitten maar ook voor de Griekse bevolking die nog altijd niet hersteld is van de economische crisis.

Dokters van de Wereld waarschuwt dat het terugsturen van vluchtelingen naar Griekenland een grote fout is en exact het tegenovergestelde is van wat moet gebeuren.take down
the paywall
steun ons nu!