Op 26 oktober 2016 hielden Palestijnse vrouwen een optocht door Gaza om het nut van kankerpreventie te promoten (Mohammed Asad APA images)

Israël blokkeert behandeling borstkanker vrouwen Gaza

Israël blokkeert aanvragen voor reisvergunningen van vrouwen uit Gaza die voor chemotherapie of andere zorg naar Israël of de Westelijke Jordaanoever moeten. Ze worden onder druk gezet om verklikker te worden voor de Israëlische inlichtingendienst Shin Bet. Meerdere vrouwen zijn al overleden bij gebrek aan verzorging.

dinsdag 6 december 2016 17:28
Spread the love

Een beperkt aantal hospitalen in Gaza zijn nog in staat om vrouwen met borstkanker geheel of gedeeltelijk te amputeren. Voor nazorg, vooral voor chemotherapie, moeten ze echter naar hospitalen in Israël of op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Inwoners van Gaza kunnen Gaza echter enkel verlaten als ze een reisvergunning krijgen van de Israëlische autoriteiten. Die worden al jarenlang met mondjesmaat en zeer willekeurig toegekend. Elke aanvraag neemt maanden in beslag voor een beslissing – positief of negatief – wordt medegedeeld.

Vrouwen die in Gaza net een borstamputatie hebben ondergaan (en vrouwen voor wie andere therapieën nodig zijn) kunnen voor die zorgen echter nergens in Gaza zelf terecht en moeten dus een aanvraag indienen om naar een geschikte medische faciliteit te reizen in Israël of op de Westelijke Jordaanoever.

Honderden vrouwen

Khuloud Abu Qamar is 40 en moeder van zes kinderen. Zij is een van de vele vrouwen die dringend medische verzorging nodig heeft na een chirurgische ingreep aan een van haar borsten. Tot nu zijn al haar aanvragen om Gaza te verlaten voor verdere medische behandeling afgewezen. Volgens de lokale medische autoriteiten in Gaza bevinden meerdere honderden vrouwen zich in dezelfde situatie als Abu Qamar.

Alaa Masoud is een jonge moeder van 25  in het vluchtelingenkamp Jabaliya in Gaza. Tijdens de borstvoeding van haar eerste kind Amir stelde de dokter borstkanker vast en werd haar rechterborst geamputeerd. Zij heeft reeds vijfmaal een aanvraag ingediend om naar een hospitaal in Israël te reizen. Al haar aanvragen werden geweigerd.

Tot voor enkele maanden konden vrouwen in Gaza ook naar Egypte voor behandeling. Sinds de bijna ononderbroken sluiting van de grensovergang naar Egypte in Rafah geraakt bijna geen enkele vrouw over de grens. Volgens het ministerie van volksgezondheid in Gaza hebben sinds 2007 minstens 274 inwoners van Gaza het leven verloren door gebrek aan verzorging die ze alleen in Israël konden krijgen.

Verklikker worden voor reisvergunning

Meerdere mensenrechtengroepen hebben vastgesteld dat vrouwen die een aanvraag indienen onder druk worden gezet om informant te worden voor de inlichtingendienst Shin Bet over hun lokale gemeenschap. De 34-jarige Dalia Abu Skhaila heeft meerdere malen die vraag gekregen en steeds geweigerd. Zij is een kankerpatiënt in Khan Younis. Ook zij heeft nog steeds geen reisvergunning gekregen.

Het Palestijnse ministerie van volksgezondheid in Gaza poogt ondertussen het bewustzijn van vrouwen over borstkanker te vergroten. “Wij hebben hier nog geen cultuur van preventie”, zegt Khaled Thabet, hoofd van de afdeling oncologie in het al-Shifa hospitaal in Gaza. Borstkanker wordt nog zeer dikwijls pas vastgesteld in een vergevorderd stadium. In 2015 werden 750 vrouwen in Gaza gediagnosticeerd met borstkanker. Medische apparatuur staat echter regelmatig voor onbepaalde tijd geblokkeerd aan de grensovergang in Israël.(foto Israeli Air Force)

Als onderdeel van een promotiecampagne heeft Israël zich recent nog geprofileerd als een wereldleider op vlak van kankerbehandeling en -onderzoek. In oktober schilderde de luchtmacht een aantal van haar gevechtsvliegtuigen roze, om een campagne te steunen voor bewustwording over borstkanker. 

Dit is een samenvatting van het artikel Israel blocks Gaza women from breast cancer treatment, verschenen op ElectronicIntifada.net op 5 december 2016. Vertaling door Lode Vanoost. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!