Activisten brengen pietendebat tot leven met originele mannequin challenge
Labo vzw

Activisten brengen pietendebat tot leven met originele mannequin challenge

dinsdag 6 december 2016 14:58
Spread the love

Een gelegenheidsgroep van activisten verspreidt op 6 december een video waarin Sinterklaas en zijn Pieten worden opgevoerd in hun eigen mannequin challenge. De kijker wordt meegenomen naar verschillende ruimtes die illustreren hoe de traditie kan evolueren zodat ze meer inclusief wordt en de diversiteit in de samenleving beter weerspiegelt. De actie wordt ondersteund door LABO vzw, een beweging voor kritisch burgerschap.

De voorbije weken laaide een heftige discussie op over de kleur van de pieten en over de vraag of zwarte piet al dan niet racistisch is. De discussie is niet nieuw maar de hevigheid in het debat neemt met de jaren wel toe. Een pietenpact met een roetpiet als compromisfiguur werd door sommigen als overbodig en door andere als onvoldoende omschreven.

Het debat illustreert hoe gevoelig het thema ligt, maar de heftigheid van de reacties toont ook aan hoe moeilijk het blijft om in het reine te komen met de koloniale geschiedenis van het Westen en sporen van racisme die diep in onze cultuur ingebed zijn. De actiegroep die mensen met verschillende achtergrond samenbrengt onderstreept dat het niet aan witte mensen is om mensen met een andere huidskleur het recht te ontzeggen iets als racisme te ervaren. Dit toch proberen zien ze op zich als een daad van racisme en neokolonialisme.

Toch is de boodschap van de activisten vooral een positieve boodschap: “We geloven dat een kinderfeest als Sinterklaas kinderen moet samenbrengen, niet uitsluiten. Een traditie kan meegroeien met de samenleving en daarom streven we naar een inclusief kinderfeest dat de rijkdom aan diversiteit in de samenleving belichaamt.”

Het filmpje toont aanvankelijk een vrij klassieke Sinterklaas met zwarte pieten maar doorheen de ruimtes zien we een geleidelijke evolutie waarbij een grote diversiteit aan interpretaties aan bod komt. Er zijn roetpieten, kleurpieten, witte pieten, een gekleurde sint en ook de genderverhouding varieert.

LABO vzw, een beweging voor kritisch burgerschap, ondersteunt de actie. Pieter Baets: “Deze actie past binnen onze dekoloniseringscampagne. We hebben dit jaar al straatnaamborden die verwijzen naar Leopold II overplakt met namen van Afrikaanse vrijheidsstrijders. Ook hier beelden de actievoerders een meer inclusieve toekomst uit. De actie is een ludieke en originele weergave van een noodzakelijk debat dat we als samenleving niet uit de weg mogen gaan.”

take down
the paywall
steun ons nu!