Compagnie! Halt! Stilstaan voor de vrijheid en voor het water.

Compagnie! Halt! Stilstaan voor de vrijheid en voor het water.

vrijdag 2 december 2016 19:00
Spread the loveFoto, Twitter

De meer dan tweeduizend oorlogsveteranen komen aan bij het kamp van de waterbeschermers, in de buurt van de bouwplaats van de Dakota Access Pipeline in North Dakota. Ze willen een menselijk schild vormen tegen de gewelddadige, gemilitariseerde politiemacht die op de been is gebracht door plaatselijke, en niet zo plaatselijke, sheriffs. Die politiemacht moet de aanleg van een olieleiding onder een rivier en het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert, beschermen.

De protesterenden, oorspronkelijke Amerikanen, maar inmiddels ook veel anderen, oorspronkelijke bewoners van over de hele wereld, proberen de constructie van de $3.8 miljard kostende leiding tegen te houden omdat die door heilige grond van de Standing Rock Sioux stam wordt aangelegd en de voorziening van het drinkwater bedreigd. De politie maakt openlijk inbreuk op de mensenrechten van de oorspronkelijke bewoners door intimidatie tactieken, het gebruik van aanvalshonden tegen menselijke slachtoffers, seksuele intimidatie en vernedering door naakt te fouilleren en lichaamsholten van de protesterenden te onderzoeken en arrestaties op niet bestaande gronden te verrichten.

Toen dat allemaal niet genoeg bleek om de geest van de protesterenden te breken werden vorige week nog gewelddadiger middelen ingezet. De politie gebruikte traangas, rubber kogels en geluidsgranaten, die zonder meer op groepen mensen afgevuurd worden. Een van de slachtoffers verloor haar arm toen een granaat het vlees eenvoudig aan stukken scheurde. Een ander zal waarschijnlijk het gezichtsvermogen verliezen door de traangasgranaten. Daarop werden waterkanonnen ingezet, bij temperaturen beneden het vriespunt, honderden slachtoffers moesten daarop onder behandeling voor hypothermie. De politie heeft nu aangekondigd de toevoer van voedsel en medicijnen tegen te houden en hebben de protesterenden orders gegeven voor het verlaten van het kamp voor 4 December.

Stamleiders hebben het ultimatum verworpen. Nu zijn twee legioenen Amerikaanse oorlogsveteranen op weg naar het kamp die zichzelf zullen inzetten als menselijk schild om de onschuldige slachtoffers te beschermen.
“Een woordvoerster voor de veteranen, Ashleigh Jennefer Parker heeft gezegd dat ze en beetje rust in de situatie aan willen brengen, een beetje van de druk wegnemen. Mensen worden brutaal mishandeld. Explosieve granaten worden in de mensenmenigte geworpen. Ze spuiten traangas en peper spray over mensen heen, zelfs over oudere vrouwen en de ouderen, leiders van de stammen. Dat is allemaal gewoon tegen de Amerikaanse Grondwet en het is bijna ongelofelijk dat de media niet meer aandacht hebben besteedt aan deze gebeurtenissen.

Terwijl de media zich druk maken over iedere tweet van Donald Trump wordt de Amerikaanse Constitutie brutaal met voeten getreden. De Gouverneur, de President, allemaal staan ze stil en ze kijken toe, maar er wordt niets gedaan tegen deze schande.
Moeten veteranen, die al in oorlogen hebben opgestaan voor hun overtuigingen, laten zien dat dit zo niet langer kan? Of moeten we ons gezamenlijk flink gaan zitten schamen? Koningen, Presidenten en gewone journalisten die zich laten leiden door het grote geld van de oliemaatschappijen, doe er iets aan!

take down
the paywall
steun ons nu!