De Sierra Nevada (Spaans voor 'besneeuwde hoogvlakte') in het centrum van California wordt het zwaarst getroffen door de droogte. Op de foto, Mount Whitney, met 4421 meter de hoogste berg van de VS buiten Alaska (WikiMedia Commons)

Droogte Californië duwt bossen nog dieper in dodende vicieuze cirkel

De sinds 2012 aanhoudende droogte in Californië leidt tot massale boomsterfte. Door de grote hoeveelheid uitgedroogde bomen vergroot bovendien de kans op uitslaande bosbranden. Uitdrogende, nog levende bomen, worden tevens sneller vatbaar voor ziektes, die zich door de steeds grotere aantallen stervende bomen nog sneller naar gezonde bomen kunnen verspreiden, een vicieuze cirkel.

woensdag 30 november 2016 10:54
Spread the love

Het gebrek aan water is daarenboven niet het enige probleem voor de bomen. Als ze gedehydreerd en verzwakt zijn, krijgen heel wat bomen de genadeslag van de plantenfamilie der schorskevers (Scolytidae), een groep van met elkaar verwante kevers. Boswachters zeggen sinds het begin van de droogte een duidelijke opmars van deze kevers te zien.De mountain pine beetle (Dendroctonus ponderosae), een van de boomschorskevers doe hard toeslaat in zieke en uitdrogende bomen (WikiMedia Commons)

De bomen verdedigen zich normaal tegen aanvallen door deze kevers met het uitstoten van kleverige hars, dat naar buiten wordt gestuwd door de sapstroom in de boomstam. Wanneer de boom verdroogt, kan hij niet genoeg hars produceren en is er niet genoeg waterdruk om het hars naar buiten te duwen. Zo krijgen de kever vrij spel om onder de schors door het harde hout te dringen tot in de zachte binnenkern van de boom, waar de sapstromen dan verstoord worden door de kevers.

De huidige droogte in Californië is volgens wetenschappers de ergste in 1200 jaar. De meeste dode bomen bevinden zich in het centrum en het zuiden van de Sierra Nevada, maar duiken ook steeds vaker op in het noorden van de staat. De U.S. Forest Service verwacht dat in 2017 nog veel meer bomen zullen sterven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!