Langer werkloos of brugpensioen = minder pensioen. “Dit raakt iedereen”

Wie tijdens haar/zijn hele loopbaan langer dan 312 dagen onvrijwillig deeltijds werkte, werkloos was of met brugpensioen zal voortaan een pak minder pensioen krijgen. De vakbonden betoogden aan het kabinet van minister van Pensioenen Bacquelaine om die maatregel aan te klagen.

maandag 28 november 2016 12:21
Spread the love

Minister van Pensioenen Bacquelaine wil de gelijkgestelde periodes die meetellen voor de berekening van het pensioen beperken. De maatregel gaat al in op 1 januari van volgend jaar. Het is één van de vele maatregelen verborgen in het cijferwerk van de jongste begroting.

De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB gooien meteen een rekentool online waarmee iedereen zelf kan uitzoeken hoeveel pensioen dat zal kosten. “Gemiddeld komt dit neer op een verlies van 20 euro per maand per jaar dat niet meer gelijkgesteld wordt”, zegt Anne Léonard van het ACV.

“Wie langer dan 312 dagen werkloos was of op brugpensioen zal het voelen, want die dagen tellen niet meer op basis van het laatst verdiende loon maar op basis van een mininumbedrag”, zegt Sabine Slegers van de liberale vakbond ACLVB.

De maatregel gaat onmiddellijk in en moet vanaf 2018 al opbrengen, zo valt uit de recente begroting op te maken. Sabine Slegers: “Dat is contractbreuk. Ook de mensen die nu al in brugpensioen zijn, zullen het slachtoffer zijn.”

“Geen enkele werknemer moet denken dat hij daar geen slachtoffer kan van worden. De maatregel geldt namelijk ook voor economische werkloosheid”, benadrukt Jean-François Tamellini van het ABVV. Dat is het systeem waarbij werkgevers in tijden van lage economische activiteit hun werknemers tijdelijk op non-actief kunnen zetten.

Leugens

Om te bewijzen hoever de maatregel reikt, hadden de vakbonden enkele getuigen mee. “Ik zoek een voltijdse job. Ik heb al uitzendwerk gedaan en opleidingen gevolgd maar kom nu al aan 312 dagen werkloosheid”, zegt de 22-jarige Michelle. Wil ze geen lager pensioen hebben later, zal ze dus nu geen enkele dag meer mogen verliezen in haar hele loopbaan.

Volgens actrice Marijke Pinoy zullen ook de kunstenaars de impact voelen. “Door de besparingen van de afgelopen jaren is het nog moeilijker geworden om een vast contract te krijgen. Wij rijgen de tijdelijke contracten aan elkaar. Dat zal gevolgen hebben voor ons latere pensioen. Met lede ogen zien we toe dat de regering nog maar eens het geld haalt bij de zwaksten”, zegt Pinoy.

Minister van Pensioenen bestempelt de bezorgdheid van de vakbonden als leugens. Volgens de vakbonden komt de informatie van Bacquelaine zelf. “Wij liegen helemaal niet”, zegt Miranda Ulens van het ABVV. “Wij ontmaskeren deze asociale regering en zullen dat ook blijven doen.”

Het onderwerp stond vandaag op de agenda van het beheerscomité van de Pensioendienst, maar werd er op het laatste moment vanaf gehaald. “Blijkbaar beseft Bacquelaine hoe gevoelig dit ligt”, klinkt het bij de vakbonden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!