Nederlandse banken ING, ABN AMRO, Rabobank geven miljoenen uit aan lobbying voor gunstige wetgeving

Nederlandse banken ING, ABN AMRO, Rabobank geven miljoenen uit aan lobbying voor gunstige wetgeving

De grote Nederlandse banken geven miljoenen euro's uit aan lobbying voor hun belangen bij nationale en EU-wetgevers en zijn niet transparant over deze activiteiten, stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen vast.

donderdag 24 november 2016 22:52
Spread the love

Nederlandse banken lobbyen via hun eigen kanalen, via belangenorganisaties als de Vereniging Nederlandse Banken (VNB) en andere lobby-organisaties in Nederland, de EU en wereldwijd, stelt de SOMO in haar rapport A structural problem in the shadows – Lobbying by banks in The Netherlands.
“De krachtige lobby van de Nederlandse banken is weinig zichtbaar in Nederland én in de EU, waar de meeste financiële wetten worden gemaakt. Daardoor wegen de bankenbelangen te veel door, ten koste van maatschappelijke belangen”, stelt onderzoeker Myriam Vander Stichele. “Er is een enorme scheefgroei tussen de mate waarin banken direct toegang hebben tot het ministerie van Financiën, en burgers die maar moeilijk kunnen achterhalen wie, wanneer, over welke wetsvoorstellen beslist.”

 Duidelijk is volgens Vander Stichele dat de grote banken ING, ABN AMRO en Rabobank hun stem veel beter kunnen laten horen bij het Nederlandse ministerie van Financiën, dan de kleinere banken Triodos Bank, SNS Bank en ASN Bank.

“ING spant de kroon met een eigen lobby unit van 17 medewerkers, met daarnaast vele anderen die aan de lobbystandpunten meewerken. De bank is lid van 38 financiële lobby-organisaties en besteedt minstens 400.000 euro per jaar aan vertegenwoordiging in Brussel bij Europese instellingen. Ook geven ze jaarlijks ongeveer drie miljoen euro uit aan lidmaatschap van de VNB”, aldus Vander Stichele.

Omdat deze lobby onevenwichtig en niet transparant is, riskeert de overheid volgens Vander Stichele dat ze het belang van de burger onvoldoende mee in overweging neemt. “Dat is een situatie die beschouwd wordt als een van de oorzaken van de financiële crisis in 2008.”

“Lobbying door grote banken is een maatschappelijk en structureel probleem. Wij denken dat bindende maatregelen nodig zijn om de transparantie te vergroten en ervoor te zorgen dat verschillende stemmen gehoord worden bij het opstellen van nieuwe wetgeving”, aldus Vander Stichele.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!