Folsom Lake ligt ongeveer 30 kilometer ten oosten van de stad Sacramento. De jaarlijkse droogteperiodes in de staat California zijn erger en langer dan ooit tevoren sinds klimaatmetingen bestaan (California Department of Water Resources)

Californië wil bij klimaatakkoord als Trump de VS er uit haalt

Als verkozen Amerikaans president Donald Trump beslist om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord COP21 van Parijs, zal de deelstaat Californië zelf onderhandelen met de VN-landen die wel aangesloten zijn bij het verdrag. Juridische experts onderzoeken hoe dat zou kunnen georganiseerd worden.

maandag 21 november 2016 15:38
Spread the love

Democratisch politicus Kevin De Leon, voorzitter van de Senaat van de Amerikaanse deelstaat Californië, beantwoordde op 20 november 2016 de vraag van een journalist of Californië de VS zou kunnen vervangen aan de onderhandelingstafel van het klimaatverdrag, dat “dat een optie is die hij open wil houden. We zullen actief blijven in de internationale beweging tegen de klimaatverandering”, zei De Leon.

Volgens de senaatsvoorzitter onderzoeken juridische deskundigen aan de universiteiten van Harvard en Yale nu al of een subnationale overheid kan deelnemen aan de VN-klimaatgesprekken. “Voor zover de VN willen praten over de coördinatie met het werk dat we doen, zijn we meer dan bereid deel te nemen aan die discussies.”

Traditioneel nemen enkel VN-lidstaten deel aan de VN-klimaatconferenties van de VN, maar er zijn uitzonderingen, zoals de EU, wat echetr een supranationale organisatie is. De Conventie over de klimaatverandering (UNFCCC) waarop de klimaatconferenties gebaseerd zijn is ook niet helemaal sluitend en laat bijvoorbeeld heel wat organisaties en instellingen toe als “waarnemer” bij de gesprekken.

Ook nu was een Californische delegatie aanwezig op de klimaattop COP22 in Marrakesh om de internationale gemeenschap ervan te verzekeren dat de deelstaat zich zal blijven inzetten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De delegatie sprak er onder meer met Canadese, Chinese en Duitse ministers.

Californië zou als onafhankelijke staat op de zesde plaats staan in de wereldranglijst, boven landen als Frankrijk en Brazilië. Bij de presidentsverkiezingen van 8 november behaalde Democraat Hillary Clinton er haar hoogste score met 61,78 procent van de uitgebrachte stemmen. Haar tweede hoogste score behaalde ze in de noordoostelijke staat Vermont met 61,12 procent. Vermont is de thuisbasis van Clintons Democratische tegenstrever Bernie Sanders (alinea nvdr).

Californië heeft de tweede grootste uitstoot van CO2 van alle Amerikaanse staten en voert al jaren een ambitieuze klimaatpolitiek. In 2015 nam de staat zich voor om de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent te verminderen tegen 2030. “We zullen ons beleid, onze koopkracht en onze innovatie blijven gebruiken om onze doelstellingen te halen en de Amerikaanse energiesector te transformeren.”

Californië is niet de enige staat die van plan is door te gaan als president Trump de klok probeert terug te draaien door uit het klimaatverdrag COP21 van Parijs te stappen. Ook de staat Washington 1, de staat New York en meerdere staten in het noordoosten van het land aan de Atlantische Oceaan waaronder Vermont hebben al gemeld zich tegen een dergelijke beslissing van de toekomstige president te zullen verzetten.

1   De staat Washington met bekendste stad Seattle ligt aan de westelijke kust van de Stille Oceaan tegen Canada. Niet te verwarren met de gelijknamige hoofdstad Washington DC aan de oostelijke Atlantische kust.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!