Overstromingen, een ramp van Haitiaanse omvang?

Overstromingen, een ramp van Haitiaanse omvang?

donderdag 17 november 2016 15:52
Spread the love
La Romana, 17 november 2016
De overstromingen in het noordelijke deel van de Dominicaanse Republiek worden alleen maar erger.
Het Centrum voor Noodoperaties, COE, heeft medegedeeld dat er nu 132 gemeenschappen afgesneden zijn van de rest van het land en 22 050 mensen hebben hun woningen moeten verlaten. Meer dan 4000 woningen zijn door de overstromingen geheel of gedeeltelijk onbewoonbaar geworden.

Voor wie bekend is met het land, er is Rood Alarm afgekondigd voor de provincies Espaillat, María Trinidad Sánchez, La Vega, Santiago, Montecristi en Puerto Plata. Geel Alarm voor Santiago Rodríguez, Duarte, Monseñor Nouel en Valverde. Bovendien geldt voor Sánchez Ramírez, Dajabón, Hato Mayor, San Pedro de Macorís, Hermanas Mirabal, Samaná en El Seibo een zogenaamd Groen Alarm.

Militairen moeten helpen.

De Minister van Defensie, Lieutenant Generaal Ruben Darío Paulino Sem, heeft alle militairen opdracht gegeven te helpen bij reddingsoperaties en het Ministerie van Publieke Werken te ondersteunen, en ook het Sociale Plan van de President, de Economische Gaarkeukens en andere organisatie die hulp verlenen in het gebied.
In het Noordwesten van het land worden nog steeds mensen geëvacueerd na het openen van de Tavera Dam. Ongeveer 400 families moeten het gebied dicht bij de rivier Yaque verlaten. Het evacuatiegebied is verder uitgebreid omdat de rivier Yaque Del Norte blijft stijgen.

Tegen de middag op dinsdag heeft de Tavera Dam ongeveer 350 kubieke meters water weg laten stromen omdat het water 325.1 meter boven de zeespiegel stond, met een maximum van 327 meter. Maar de rivieren blijven stijgen.

De grote hoeveelheid regen veroorzaakt het verlies van oogsten.

Uit de diverse media blijkt dat vooral de aanplanten van bananen, rijst, bakbanaan en cassave verloren dreigen te gaan. De prijzen in de stad voor verse producten zijn al gedaald naar 1/5 van de normale prijs, planters proberen de oogst te redden door zo snel mogelijk te verkopen.
De bewoners van Jamao in de provincie Espaillat zijn nu ook afgesneden van de rest van het land doordat een brug is ingestort over de rivier. De verbindingsweg van Moca en Santiago naar Sabaneta de Yasica, Cabarete en Puerto Plata is onderbroken. Het stijgende water van de rivier Yasica heeft de brug vrijwel volledig vernietigd, het ligt in de verwachting dat de 60 jaar oude brug helemaal in het water zal verdwijnen.

De ramp en elektriciteit.

Edenorte Dominicana, de Staatsonderneming die het noordelijke deel van het land van stroom voorziet heeft een noodplan in werking gesteld om er voor te zorgen dat schade aan het netwerk zo snel mogelijk gerepareerd kan worden. De onderneming deelt mee dat observatie- en evaluatieteams onderweg zijn om de schade op te nemen en te rapporteren, voorzien van adviezen voor snelle reparatie.

Mogelijk is er een nieuwe tropische storm, of zelf een orkaan onderweg.

Een groep buien en onweersgebieden in het westelijke deel van de Caraïben kan mogelijk de volgende tropische storm van het jaar 2016 met een naam worden. De verwachting is dat dit buiengebied zal beginnen te draaien later deze week.
Wanneer de draaiende beweging van het buiengebied eenmaal volledig is, wordt het een tropische depressie. Met windsnelheden boven de 39 mijl per uur spreken meteorologen van een tropische storm, die dan een naam krijgt.

De naam is natuurlijk al bekend, die worden voor het begin van het orkaanseizoen al afgesproken. De eerste letter van de naam is de letter volgens het alfabet, na Matthew volgt dus de letter O, en de naam wordt Otto.
Als het buiengebied zich verder ontwikkeld zal dat gebeuren binnen de komende zeven tot tien dagen.

Volgens de Orkaan Expert van AccuWeather, Dan Kottlowski is: “De sterke wind die aanwezig was boven het Caraïbisch gebied in de laatste paar weken is minder sterk geworden en het water is warm genoeg om een Tropisch Systeem te kunnen onderhouden. Sturende wind zal er waarschijnlijk voor zorgen dat het systeem in noordoostelijke richting drijft in de rest van de week en het weekeinde, tot het begin van volgende week.”

Het Westen van de Caraïben, het centrale deel, van Jamaica tot het oosten van Cuba, Haïti, de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico zullen de ontwikkelingen van het weersysteem scherp in de gaten moeten houden houden. Daar kan Otto, als het systeem een naam krijgt, huis gaan houden.

Bronnen: dr1.com, www.accuweather.com, www.diariolibre.com, hoy.com.do, elnacional.com.do, COE.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!