Deze vrachtwagen met een lading zaden, meststoffen en machineonderdelen werd op 4 augustus 2016 gebombardeerd in de buurt van de Syrische stad Atareb (fao.org)

Hongersnood dreigt door ineenstorting landbouw in Syrië

De voedselproductie in Syrië is op een fataal dieptepunt beland door de aanhoudende oorlog. Na vijf jaar burgeroorlog in Syrië moeten steeds meer boeren hun velden achterlaten, stellen de VN-organisatie voor landbouw en voedsel FAO en het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) in hun analyse van de situatie.

woensdag 16 november 2016 19:02
Spread the love

 De stijgende prijzen en de schaarste van essentiële materialen zoals meststoffen en zaden dwingt boeren massaal om hun bedrijf op te geven als ze niet snel hulp krijgen. Dat zal ernstige gevolgen hebben voor de voedselvoorziening in het hele land.

Nooit werd er in het land minder graan verbouwd dan nu. Syrische boeren teelden in het seizoen 2015/16 ongeveer 900.000 hectare tarwe, heel wat minder dan de jaarlijkse 1,5 miljoen hectare voor de burgeroorlog uitbrak. Omdat het conflict en de opgelegde sancties ook de handel hebben getroffen, wordt het steeds moeilijker voor de boeren om aan zaden van goede kwaliteit, meststoffen, landbouwmachines en brandstof te komen.

Gebrekkige neerslag en de vernietiging van cruciale infrastructuur voor irrigatie hebben de zaken nog erger gemaakt. Boeren kiezen daarom vaker voor teelten die beter bestand zijn tegen droogte, maar minder voedzaam zijn.

Ook veehouders voelen de effecten van de crisis. De zorg voor hun dieren wordt steeds moeilijker en duurder, en veel boeren zagen zich al gedwongen om hun schapen, geiten of gevogelte te slachten en te verkopen. Syrië telt nu een derde minder rundervee, 40 procent minder schapen en geiten en 60 procent minder gevogelte – dat laatste is traditioneel de goedkoopste bron van dierlijke eiwitten in het land.

“We zien nu dat bijna 80 procent van de gezinnen in Syrië kampt met een gebrek aan voedsel of geen geld heeft om voedsel te kopen. De situatie zal alleen maar erger worden als we er niet in slagen de boeren te steunen”, zegt Abdessalam Ould Ahmed van de FAO. “Landbouw was voor de burgeroorlog de belangrijkste bron van inkomsten voor gezinnen op het platteland. Er wordt nog altijd gewerkt op de velden, maar de boeren zijn uitgeput.”

Bron: Syria food production at all-time low

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!