In 1923 ontdekte Schots bioloog Alexander Fleming per toeval de genezende werking van de stof benzylpenicilline (bekend als 'penicilline'). Wat toen een gigantische doorbaak was in het behandelen van bacteriële ziektes heeft door overmatig gebruik geleid tot het ontstaan van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica (WikiMedia Commons)

WHO roept dringend op tot ‘gezond’ gebruik van antibiotica

De VN-Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt voor een komend 'tijdperk zonder antibiotica' als niet meer zorgvuldig wordt omgegaan met het gebruik van deze geneesmiddelen. De organisatie start daarom een grootschalige campagne voor bewustwording.

dinsdag 15 november 2016 16:47
Spread the love

“Zonder dringende actie stevent de wereld af op een tijd waarin alledaagse infecties en kleine verwondingen, die we al tientallen jaren goed kunnen behandelen, opnieuw dodelijk worden”, stelt de VN-Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

“De voordelen van geavanceerde medische behandelingen zoals chemotherapie en grote operaties zullen dan verloren gaan.” Zonder effectieve antibiotica worden allerlei postoperatieve infecties moeilijker te behandelen. “Hiertoe behoren longontsteking, tuberculose, bloedvergiftiging en gonorroe”, waarschuwt de WHO.

De WHO-campagne Antibiotics: Handle With Care (Antibiotica: Wees er voorzichtig mee), wil duidelijk maken dat antibiotica alleen gebruikt mogen worden voor bacteriële infecties en uitsluitend op voorschrift van een arts. Gebruikers mogen overblijvende antibiotica ook nooit bewaren voor toekomstig gebruik of weggeven aan andere personen.

Resistentie tegen antibiotica is een van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde gezondheid en brengt ook de ontwikkeling van landen in gevaar. Door verantwoord gebruik van antibiotica (onder medisch toezicht) kunnen mensen eraan bijdragen deze dreiging te verminderen, stelt de WHO. Infecties moeten en kunnen voorkomen worden door geregeld handen wassen, op een schone en veilige manier met voedsel om te gaan, nauw contact met zieken te vermijden, veilige seks te hebben en tijdig vaccinaties te nemen.

“Effectieve antibiotica zijn ook belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van dieren, de voedselzekerheid en voedselveiligheid”, voegt de WHO daaraan toe. De gezondheidsorganisatie roept daarom ook de landbouwsector op alleen antibiotica te gebruiken op advies van competente veeartsen. Ook moet er meer onderzoek worden gedaan naar toepasbare alternatieve behandelmethodes van ziektes.

WHO: Antibiotics don’t cure viruses like colds and flu

WHO: Only take antibiotics a health professional has prescribed to you

WHO: Never share antibiotics – not even with family

WHO: Wash your hands to prevent infections and avoid the need for antibiotics

take down
the paywall
steun ons nu!