Als democratie zichzelf de das omdoet

Als democratie zichzelf de das omdoet

Het 'democratisch' verkiezingssysteem is niet (meestal) niet zo democratisch als dat wordt voorgesteld. Niet bij ons, en ook niet in de VS

vrijdag 11 november 2016 10:23
Spread the love

Zo is de president in de VS niet altijd diegene waarvoor de meeste kiezers hebben gekozen, maar wordt die gekozen via een systeem van ‘kiesmannen’ welke aan elke staat, volgens het bevolkingsaantal, zijn toegewezen.
Zo kan het zijn, en is dat nu in de VS het geval, dat een kandidaat in het totaal met minder stemmen toch meer ‘kiesmannen’ binnenhaalt.
Alhoewel er gesproken wordt over een “Overwhelming majority” voor Trump, hebben volgens de laatste tellingen, van de 129,1 miljoen Amerikanen die hun stem hebben uitgebracht, er 59.415.096 Amerikanen op Clinton gestemd (of 47,7 procent), en 59.229.732 voor Trump (47,5 procent)
Dus indien in de VS het kiessysteem echt democratisch zou zijn, en diegene die de meeste stemmen achter zijn naam krijgt, zou winnen, dan was HILLARY, Clinton met 284.364 méér,(een weliswaar kleine meerderheid van 0,2%) de nieuwe President !!!
Intussen is nog altijd maar 92 procent van de stemmen geteld, het blijft nog wachten op de officiële uitslagen in drie staten: Minnesota (dat naar Clinton neigt), Michigan en New Hampshire (die beiden naar Trump neigen). De krant New York Times verwacht dat de Democrate uiteindelijk met zo’n 0,6 procent voorsprong zal eindigen.
Volgens de uitslag van de voorlopige (nog niet geheel volledige) telling heeft Trump weliswaar de meeste ‘kiesmannen’, ondanks dat Clinton in het totaal 284.364 stemmen meer.
Al gaat het hier dan om amper 0.20%, toch kan men er niet naast kijken dat er dus méér Amerikanen op Clinton, dan op Trump hebben gestemd, en dus volgens het zuiver democratisch principe Clinton het heeft gehaald…
In het Belgisch kiessysteem, zoals in de meeste niet-presidentiële landen, kan men zelfs niet eens kiezen wie de regeringsleider wordt, en dus ook niet wie er gaat ‘regeren’. Daar kan men, via het kiezen van door de politieke partijen vooropgestelde ‘partij- vertegenwoordigers’ grondwettelijk (bedrieglijk) ‘volksvertegenwoordigers’ genoemd, en kan men als kiezer enkel voor partijen stemmen, en zodoende alleen de ‘machtsverhouding’ tussen de verschillende partijen meebepalen.
Ten slotte: De reden(en) waarom iemand voor een bepaalde kandidaat-president of partij stemt zijn zo uiteenlopend, en bij de meerderheid van de kiezers meestal politiek gezien weinig of niet inhoudelijk ter zake doende, dat elke analyse over het kiesgedrag, op zijn zachts gezegd, ‘nattevingerwerk’ is.
Als de presidentskeuze in de VS één ding heeft bewezen, dan is het dat de democratie zichzelf wel een de das kan omdoen…

take down
the paywall
steun ons nu!