Open brief - Nieuw Toneel Gent

Open sollicitatie: “We willen van NTG een levende plek maken”

Een open sollicitatie van jonge theatermakers bij het NTG.

donderdag 10 november 2016 13:34
Spread the love

Open sollicitatie                                                                                                                 

Beste Nederlands Toneel Gent,

Er komen blijkbaar wat plaatsen vrij in uw huis. 

Om het met vaktermen te beschrijven: Steven af. Benny af. Johan af. De scène lijkt leeg te lopen nog voor het tot een climax is gekomen. Van catharsis is er al helemaal geen sprake (maar dat is gelukkig geen vereiste meer in ons hyper-meta-super-post-postmodern theater). Wat blijkt: het is moeilijk roeien als er geen riemen meer overblijven. 

Er loopt iets mank en onze diagnostische vaardigheden vrezen dat de verstandigste optie amputatie is. Hoewel, vrezen. Wij hebben een aantal voorstellen die u meteen van uw fantoompijn af kunnen helpen.

Wij zijn de jonge, energieke theatermakers in Gent. Wij bestaan. Wij zijn de toekomst van het theater. Wij zijn sprekers. Wij zijn de toneelschool. Wij zijn de nieuwe Dottermansen, Verhelsten en De Brauws. En we zijn met veel. Aangezien Simons er niet in geslaagd is een nieuw NTG te stichten, stellen wij onszelf bij deze kandidaat. 

Eerste voorstel: gooi dat ‘Nederlands’ weg, en maak er het Nieuw Toneel Gent van. Meevaller, er moet zo geen subsidiegeld naar een nieuw logo. 

Tweede voorstel: wij willen niet breken met het rijke verleden dat het NTG kent, wij willen niemand van tronen stoten, wij willen de schouwburg niet platgooien om er een glazen nieuwbouw op te zetten. Wij willen uw huis niet omverwerpen, maar het komen bewonen. Wij willen de verroeste poorten aan het Sint-Baafsplein openzetten om het Nieuw Toneel Gent adem te geven. Adem is, zoals iedereen weet, levensnoodzakelijk.

Wij vragen aan u om het Gentse theater nu niet bij de palliatieve zorg onder te brengen, zeker nu niet, maar om díe organen, die wel nog functioneren, af te staan aan de jonge generatie, die eveneens bij het aanschouwen van het subsidieslagveld voor eigen leven is beginnen vrezen. Wij verlangen naar doorlaatbaarheid. Laat ons samen, met uw kennis van zaken en talent en ons enthousiasme en zelfverklaard artistiek vermogen, van de schouwburg een artistiek centrum met poriën maken. 

?Derde voorstel: Als wij welkom zijn, zullen wij mensen met ons meebrengen die anders nooit door uw deuren zouden wandelen. Wanneer het eerste schaap over de dam is, volgen er hopelijk meer, gedreven door nieuwsgierigheid. Of wilt u boekbewerkingen op een groot podium blijven maken, voor een grijs publiek dat de bovenste balkons niet haalt, die dan maar leeg blijven? Het regisseur-regisseert-ensemble-met-tekst-van-die-en-die-in-een-vertaling-van-die-en-die-gebaseerd-op-die-roman-en-die-filmsysteem wordt roestig. Het is tijd voor verandering, NTG. Tijd voor verrassing.  

Wij zien het als volgt: om van NTG een levende plek te maken, nemen wij onze intrek in de schouwburg en gaan we er leven. Wij maken van de theaterzaal, de foyer, de vergaderruimtes, de berghokken en toiletten een groot open atelier, waar wij ons werk kunnen maken en verder ontwikkelen.

Leven, werken, praten, discussiëren, kijken, tonen, luisteren, ontdekken… al die schone werkwoorden verenigd onder één groot dak. Laat ons enkele weken proef lopen. Geef ons een plek om te slapen en voedsel om onze dagen en nachten door te komen. Dat is voldoende. Er is toch al genoeg decor gebouwd om tien jaar theater mee te maken. En dan komen wij met al onze energie ademen. Dansen. En misschien zelfs iets adembenemends verwezenlijken.

Er moet iets op het spel staan. Laat ons met de poppen spelen. Laat ons de poppen spelen. Of laat ons de poppen buiten kegelen.

 Verwar onze ambitie niet met pretentie. Er is een kans op mislukking. Maar wij geloven dat durven mislukken een kunst is. Dus laat ons in uw kamers kunst bedrijven. 

Draagt zoiets risico’s in zich? Jazeker. Doet het mogelijkheden ontstaan die elders nog niet de kans hebben gehad? Evenzeer.

Met veel respect, 

Met veel hoop,

Met een klein beetje naïviteit,

Met grote dromen en kleine harten, 

Met gestotter en met welbespraaktheid,

Met vriendelijke groeten en in de hoop snel iets van u te horen (een uitnodiging op een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld),

Ondertekenen wij met de meeste hoogachting: 

NTG (Nieuw Toneel Gent)

nieuwtoneelgent@gmail.com

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!