Een Jemenitisch jongetje loopt door de ruïnes van zijn dorp (middleeasteye.net)

Westen steunt vernietiging gezondheidszorg Jemen door Saoedi-Arabië

In 40 procent van alle districten van Jemen is een acuut tekort aan artsen. Meer dan de helft van alle gezondheidsfaciliteiten is er gesloten of functioneert maar te dele, zo blijkt uit een onderzoek van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie. De door het westen ondersteunde aanval op het land door Saoedi-Arabië is daar de oorzaak van

dinsdag 8 november 2016 15:35
Spread the love

De VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzocht de toestand in 16 van de 22 lokale besturen en constateerde dat slechts 45 procent van de 3.507 onderzochte gezondheidsfaciliteiten nog volledig functioneel en toegankelijk was. In 49 van de 276 districten (bijna 18 procent) waren geen artsen meer aanwezig.

In 42 procent van de onderzochte districten waren twee of minder artsen werkzaam en er waren gemiddeld slechts 6,2 bedden beschikbaar per 10.000 inwoners. Zorg voor overdraagbare en niet-overdraagbare ziekten, geestelijke gezondheidszorg, kindgezondheid en voeding is ondermaats of volledig afwezig in veel van de onderzochte instellingen, zegt de WHO. De WHO maakt zich ook zorgen over het gebrek aan prenatale zorg, verloskundige zorg en postnatale zorg en inentingen voor pas bevallen moeders en hun pasgeboren kinderen.

Door de gebrekkige zorg tegen overdraagbare ziekten groeit het risico op een uitbraak van cholera, mazelen, malaria en andere endemische ziekten. Meer dan 21 miljoen mensen hebben dringend gezondheidszorg nodig als gevolg van het voortdurende conflict in Jemen, inclusief 2,1 miljoen mensen die hun huizen zijn ontvlucht.

Jemen wordt al achttien maanden geteisterd door geweld, als gevolg van een confrontatie tussen het volk van de Houthi’s en de centrale regering. Begin 2014 schaarde Saoedi-Arabië zich achter de centrale regering. Dat doet ze met die wapens die Groot-Brittannië en Frankrijk hen blijven verkopen, ook nu de slachtpartijen op burgers bekend worden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!