Opinie -

Vlaamse regering knipt in broodnodige kinderopvang

Minister Muyters besliste vorige week 800 laagopgeleide jongeren te ontslaan. Het gaat over jobs in de buitenschoolse kinderopvang, in dagverzorgingscentra en in diverse non-profit sectoren. Michelle Heijens, zorgdeskundige en medewerker op de studiedienst van de PVDA, beschrijft de gevolgen voor de kinderopvang. “Niet alleen jonge werkkrachten, ook kinderen en hun ouders, worden door deze beslissing geraakt”.

maandag 7 november 2016 10:27
Spread the love

Minister van werk Philippe Muyters (N-VA) besliste vorige week om de generatiepactbanen voor laagopgeleide jongeren af te schaffen. Dit banenplan bood laaggekwalificeerde jongeren een werkervaring in onder meer de zorgsector. Voor de kinderopvang gaat het over 400 jobs die verloren gaan. De jongeren ingeschakeld om de kwaliteit van de opvang te verhogen.

Marij Janssen, coördinator van de kinderopvang ’t Huis in Maasmechelen, getuigt: “Bij ons werken er  twee parttime begeleidsters onder het statuut van de generatiepactbanen. We hebben ze in dienst kunnen nemen voor een project dat we zijn gestart om kinderen te laten deelnemen aan hun hobby’s. Door de extra krachten kunnen we kinderen de mogelijkheid geven om naar hun hobby te gaan tijdens de opvanguren. Wij brengen en halen ze dan. Voor ouders die soms lang moeten werken en hun kinderen niet zelf kunnen brengen, is dit echt een meerwaarde. Zo krijgen de kinderen toch de kans om deel te nemen aan sport, muziek, de kunstacademie, zelfs als mama of papa ze niet kunnen brengen.” Daarnaast heeft de kinderopvang ’t Huis ook extra plaatsen gekregen voor extra begeleiding in de opvang.

Op een andere opvang worden kleuters ’s middags op school afgehaald zodat ze kunnen slapen. Sommige kinderen kunnen het nog niet aan om een hele dag op school te zitten zonder middagdutje te doen. Op school zijn er geen bedden. Als deze jobs wegvallen, dan zullen die kinderen terug met het hoofd op de schoolbank in slaap vallen.

Bij de kinderopvang in Maasmechelen werken 19 parttime begeleiders. Door de beslissing van minister Muyters zullen er twee begeleidsters wegvallen. Dat is meer dan tien procent van het personeel. Uiteraard zal het een invloed hebben op de werking van die opvang. Na de factuurverhoging bij de kinderdagverblijven en de afschaffing van het PWA-stelsel met gevolgen voor de voor- en naschoolse opvang op scholen, is nu ook de buitenschoolse opvang aan de beurt. Snoeien om te bloeien, was de leuze van deze regering, maar helaas kan de kinderopvang niet bloeien wanneer er wordt bespaard op het personeelsbestand.

De kwaliteit van kinderopvang is belangrijk, voor de ouders die steeds vaker met flexibele werkuren geconfronteerd worden en voor de kinderen die eraan deelnemen. Kinderen leren en ontwikkelen in de opvang. We mogen hier niet op besparen. Met deze maatregel verdwijnen 856 plaatsen in de kinderopvang. Dit terwijl er net plaatsen moeten bijkomen in de kinderopvang. Tegen 2020 zouden er 17500 plaatsen moeten bijkomen om kinderopvang te voorzien voor één op drie kinderen. Minister Vandeurzen beloofde toen dat die plaatsen er zouden komen. In 2016 werd er echter maar budget voorzien voor 809 extra plaatsen in plaats van 3500. Plaatsen mogen niet geschrapt worden, het is nodig dat die 17500 extra plaatsen er komen.  Bovendien zijn dit soort projecten waarbij een kinderopvang de noden die zij zien proberen opvullen net heel waardevol. Op deze manier wordt de kinderopvang van morgen gevormd.

Deze besparing van 10 miljoen euro kadert in een geheel van besparingen op de meest kwetsbaren. Naast deze besparing op de laaggekwalificeerde jongeren wordt er ook bespaard op de zieken. Maar liefst 90 tot 120 miljoen euro wordt geknipt bij de ziekenhuizen. Dit met zware gevolgen zoals één op drie materniteiten die verdwijnen. Ook andere jongeren zullen de maatregelen voelen. Hun minimumloon wordt fors verlaagd. Zo zijn er helaas nog talloze voorbeelden van hoe deze regering bespaard op de meest kwetsbaren in onze maatschappij. In plaats van te besparen op deze groepen kan deze regering beter een rechtvaardige bijdrage vragen van de allerrijksten, bijvoorbeeld met het instellen van een miljonairstaks. Want terwijl de gewone mensen het steeds moeilijker krijgen blijft het aantal miljonairs in België toenemen.

take down
the paywall
steun ons nu!