(knmi.nl)

Nederland is ondermaats voor klimaatverandering, duurzame energie

Nederland presteert maar matig om de SDG’s, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, te verwezenlijken. Op vlak van klimaatbescherming, hernieuwbare energie en economische en sociale ongelijkheid doen de meeste andere Europese landen het beter.

maandag 7 november 2016 17:34
Spread the love

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van de Nederlandse overheid publiceerde zijn rapport Meten van SDGs: een eerste beeld voor Nederland. Daarin constateert het CBS dat Nederland nog steeds relatief veel broeikasgassen per inwoner uitstoot, waarmee het land op plaats 25 staat in de EU-ranglijst van 2014.

Ook wordt zeer weinig hernieuwbare energie gebruikt: in 2015 was dat slechts 5,9 procent van de totale energieconsumptie. Hiermee staat Nederland op de 26e plaats van de 28 EU-landen. Verder is de gezonde levensverwachting van Nederlandse vrouwen relatief laag (20ste op 28 EU-landen in 2014), Nederlandse mannen staan nog in de middenmoot (12de van de 28).De uitdroging door de klimaatverandering doet de bodem in Nederland dalen (floodline.net)

Op 25 september 2015 stelden de Verenigde Naties zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen vast (Sustainable Development Goals – SDG’s). Deze SDG’s worden wereldwijd gezien als de belangrijkste beleidsthema’s voor de komende vijftien jaar. (Zie Wat zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) van de VN?)

Aanleiding van de publicatie oor het CBS zijn de ‘voorlopige indicatoren’ om de diverse subdoelstellingen van de SDG’s te monitoren (elk van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN omvat een lijst van specifieke streefdoelen). Voor veel SDG-subdoelstellingen ontbreken nog nationaal vastgelegde ambities. Deze ambities zullen mee bepalen welke indicatoren als eerste ontwikkeld worden, aldus nig het CBS.

Rapport CBS: Meten van SDGs: een eerste beeld voor Nederland

Wat zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) van de VN?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!