Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag, co-voorzitters van de HDP (haberler.com)
Opinie -

Turkse partij HDP vraagt internationale solidariteit met aangehouden parlementsleden

In de nacht van 3 op 4 november is de Turkse regering overgegaan tot de aanhouding van meerdere Koerdische parlementsleden van de Democratische Volkspartij HDP, waaronder de beide co-voorzitters Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag. Ondervoorzitter Hisyar Özsoy lanceert een oproep voor internationale solidariteit.

zaterdag 5 november 2016 00:04
Spread the love

“Vorige nacht (3 op 4 november) hebben de zuiveringsacties van president Erdogan tegen onze partij een piek bereikt: onze beide co-voorzitters Figen Yüksekdag en Selahattin Demirtas werden overal in heel Turkije opgepakt, samen met parlementsleden Nursel Aydogan, Idris Baluken, Leyla Birlik, Ferhat Encü, Selma Irmak, Sirri Süreyya Önder, Ziya Pir, Imam Tascier, Gülser Yildirim en Abdullah Zeydan.”Selahattin Demirtas (WikiMedia Commons)

“Vandaag (4 november) werden Demirtas, Yüksekdag, Aydogan, Baluken, Birlik, Encü, Irmak, Zeydan en Yildirim door een rechter onder aangehouden en naar de gevangenis overgebracht. Pir, Önder en Tascier werden voorwaardelijk vrijgelaten. Er worden meer aanhoudingen verwacht.”

“Het doel van deze maatregelen is het monddood maken van de derde grootste partij in het parlement. Dit is een duistere dag, niet alleen voor de partij maar voor iedereen in Turkije en de hele rego, die het einde van de democratie in Turkije betekent.”

“Onze partij behaalde een historische overwinning behaalde tijdens de nationale verkiezingen van 7 juni 2015, toen wij er in slaagden in het parlement te geraken ondanks de ondemocratische kiesdrempel van tien procent. President Erdogan heeft onze partij uitgekozen als het hoofddoelwit van zijn autoritair beleid. De reden is onze principiële oppositie tegen de invoering van een presidentieel systeem in Turkije.”

“Onze zetels in het parlement waren het grootste obstakel voor grondwetswijzigingen die daar voor nodig waren. Daarom beval Erdogan nieuwe verkiezingen in november 2015. Ondanks een reeks gewelddadige aanvallen door ‘onbekende daders’ tegen onze partijleden en onze infrastructuur, slaagden we er opnieuw in de kiesdrempel te overschrijden en wonnen we 59 zetels in het parlement op 5 november 2015.”

“Omdat Erdogan ditmaal niet opnieuw verkiezingen kon afkondigen begon hij de parlementaire onschendbaarheid van de parlementsleden af te schaffen in mei 2016. Omdat hij ons niet kon verhinderen om naar het parlement te komen, geeft hij nu orders om ons gevangen te zetten.”Figen Yüksekdag (WikiMedia Commons)

“Duizenden leden van de HDP, bestuursleden, verkozen burgemeesters en gemeenteraadsleden die met de HDP verbonden zijn of met onze zusterpartij DBP zijn sinds onze verkiezingsoverwinning van juni 2015 al gevangen genomen op basis van loze klachten. DE poging tot staatsgreep van 15 juli 2016 en de daaropvolgende afkondiging van de noodtoestand was de uitverkoren kans voor president Erdogan om elke oppositie te elimineren.”

 “Er is geen meningsvrijheid meer, geen persvrijheid, geen academische vrijheid, geen fair en onafhankelijk rechtssysteem. Nu regeringsdecreten kracht van wet krijgen werden meer dan 170 media die kritisch zijn voor Erdogan verbannen. Meer dan 130 journalisten bevinden zich in de gevangenis, waaronder wereldbekende auteurs en intellectuelen.”

“Recent werden nog twee Koerdische persagentschappen gesloten en werden de hoofdredacteur, columnisten en journalisten van het dagblad Cumhuriyet aangehouden. Meer dan 80.000 mensen werden al aangehouden sinds 15 juli en de helft daarvan is nu nog in de gevangenis.”

“Op 30 oktober 2016 werden mevrouw Gülten Kisanak en mijnheer Firat Anli, de verkozen co-burgemeesters van Diyarbakir aangehouden en naar de gevangenis gebracht. Een districtgouverneur werd aangewezen om de stad te besturen. Daarmee is het aantal Koerdische gemeentes die door overheidsambtenaren worden bestuurd gestegen tot 28. 30 democratisceh burgemeesters bevinden zich nu in de gevangeis en 70 anderen werden afgezet door de centrale regering.”

“Wij veroordelen ten strengste de aanhoudingen van co-voorzitters Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag, evenals van onze andere parlementsleden en eisen hun onmiddellijk vrijlating. De in elkaar gestoken beschuldigingen moeten worden ingetrokken. De geschiedenis heeft telkens weer getoond dat eender welke macht die op brute kracht is gebouwd wordt overleefd door de strijd voor rechtvaardigheid en vrijheid. Wij zullen ons niet overgeven aan dit dictatoriale beleid en roepen als onze vrienden in de wereld op om solidair te zijn met onze strijd en president Erdogan te verhinderen om het land naar een burgeroorlog en verder despotisme af te leiden.”

“Wij hebben op dit ogenblik reeds de eerste boodschappen ontvangen van onze twee co-voorzitters Figen Yüksekdag en Selahattin Demirtas via hun advocaten, die we met u willen delen:”

Figen Yüksekdag: “Wij zijn fier op onze volkeren. Het is een eer om uw wil te vertegenwoordigen. Verlies nooit je blijdschap en je volharding!”

Selahattin Demirtas: “Wij staan voor een nieuwe faze van de burgerlijke coup die door de regering wordt en door het presidentieel paleis wordt geleid. Mijn vrienden en ikzelf zullen blijven standhouden tegen deze onwettige coup, overal en op elk forum. Wij willen dat jullie weten dat we trouw blijven aan de strijd voor democratie, vrijheid en vrede die ons volk zo getrouw voortzet.”Hisyar Özsoy (twitter)

“Vroeger of later zal ons verzet deze dagen van tirannie tot een einde brengen. Zij die denken dat ze onze wil kunnen breken tonen allen hun eigen miserie met hun goedkope plots. Wat de omstandigheden ook zijn, wij zetten onze democratische en politieke strijd verder. Wij zullen onze oproepen tot vrede blijven herhalen. Wij zenden onze meest oprechte groeten en liefde aan al onze vrienden.”

Hisyar Özsoy, Ph.D., Ondervoorzitter HDP verantwoordelijk voor buitenlands beleid, Parlementslid

Originele brief HDP (Engels) in bijlage:

take down
the paywall
steun ons nu!