Het Zwekabin Hotel in de regio Hpa-an werd gebouwd op land dat onwettig van de boeren werd afgenomen. De huizen van de boeren werden vernietigd door privé-milities. De dorpelingen werden voor het verlies van hun landbouwakkers nooit gecompenseerd. (PatrickBrown/HRW)

Boeren Birma slachtoffer van landgrabbing

Boeren in de Birmaanse deelstaat Kayin zijn het doelwit van onwettige bezetting van hun akkers door grote bedrijven, volgens een onderzoek van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Protest tegen deze praktijk wordt op bevel van corrupte overheidsambtenaren onderdrukt.

donderdag 3 november 2016 16:01
Spread the love

Overheidsambtenaren in Birma beschuldigen dorpsbewoners geregeld van criminele overtredingen als ze weigeren hun landbouwgronden af te staan. In één geval heeft de politie zelfs een dorp in brand gestoken, zegt Human Rights Watch (HRW). Ook leiders van privémilities bedreigen boeren en landbezitters en nemen land in beslag, vooral in gebieden waar het volk der Karen het behoud van hun gronden opeisen.

“Boeren in de staat Kayin worden van hun land verdreven en krijgen te maken met bedreigingen en arrestaties als ze protesteren”, zegt Phil Robertson, van HRW. “Zakenlieden, militieleiders en ambtenaren maken misbruik van nationale wetten en gebrekkige regelgeving om land te verkrijgen zonder rekening te houden met de rechten van de boeren die dat land al lange tijd bewerken.”

De daders maken gebruik van wetgeving die nog door vorige regeringen is aangenomen en profiteren van de onwil van de autoriteiten om corrupte ambtenaren aan te pakken. Via repressieve wetten over vrijheid van expressie wordt boeren de mond gesnoerd die op geen andere manier kunnen protesteren. Zo zijn protestdemonstraties bij wet verboden.

Ondanks democratisering

In de deelstaat Karen, die grenst aan Thailand, is ongeveer 70 procent van de bevolking afhankelijk van de landbouw. De regio wordt al decennialang beheerst door conflicten tussen de nationale regering en gewapende Karen-verzetsgroepen.

In 2012 hervormde de nationale overheid de wetgeving op het eigendom van land. Twee nieuwe wetten maakten het voortaan mogelijk voor boeren om gebruikscertificaten te verkrijgen die hun bestaande aanspraken op land bevestigen. In 2016 werd een wet over het Nationale Landgebruik aangenomen, bedoeld voor verdere classificatie, toewijzing en het oplossen van conflicten.

Ondanks deze hervormingen rapporteren dorpsbewoners dat ze niet bij de betreffende kantoren terecht kunnen en dat ambtenaren weigeren hun land te registreren of hun rechten te verdedigen tegenover bedrijven die hun landen willen overnemen. Ondanks de democratisering sinds de partij Nationale Liga voor Democratie (NLD) in november 2015 de verkiezingen won, is er voor de boeren in Karen nog weinig veranderd, zegt HRW.

Bron: Burma: Farmers Targets of Land Grabs

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!