Werknemers verpakken spirulina, een bacterieel voedseladditief rijk aan vitamines en mineralen, in de Cubaanse stad Zaragoza (Jorge Luis Baños/IPS)

VS onthouden zich voor het eerst over VN-resolutie over embargo Cuba

Voor het eerst hebben de VS zich onthouden bij de stemming van een VN-resolutie door de VN-Algemene Vergadering die het handelsembargo tegen Cuba veroordeelt. Een overweldigende meerderheid van 191 lidstaten stemde voor de resolutie. Alleen de VS en Israël onthielden zich.

vrijdag 28 oktober 2016 10:32
Spread the love

Amerikaans VN-ambassadeur Samantha Power kondigde op 26 oktober 2016 een historische verandering van de VS aan in de VN-Algemene Vergadering. “Na langer dan vijftig jaar de weg van isolatie te hebben gevolgd, hebben we er nu voor gekozen de weg van engagement te gaan”, zei ze. Haar verklaring werd met applaus ontvangen.

Power prees onder meer significante vooruitgang die de Cubaanse regering heeft geboekt in het reduceren van de kindersterfte en de toegang tot onderwijs. Ook sprak ze over de essentiële rol die Cuba speelde tijdens de ebola-uitbraak in 2014. Cuba was een van de eerste landen om in actie te schieten door meer dan tweehonderd medische professionals naar de zwaarst getroffen delen van West-Afrika te sturen.

Cubaans minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez Parrilla verwelkomde de stemming, maar merkte op dat het embargo tegen Cuba nog steeds doorgaat. De economische ontwikkeling van het land lijdt daaronder. Het embargo kostte het eiland sinds 1960 naar schatting 125 miljard dollar economische schade, zei hij. “De menselijke schade veroorzaakt door de blokkade is echter niet te berekenen”, zei Parrilla.

Hoewel de VS de reis- en handelsbeperkingen hebben verminderd, zijn de meeste wetten en regels van het embargo nog van kracht. Zo verbiedt de Cuban Democracy Act uit 1992 buitenlandse vestigingen van Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met Cuba. Hierdoor wordt de toegang van het land tot essentiële medicijnen en medische apparatuur geblokkeerd. Dit heeft “zich gewroken” in de Cubaanse gezondheidszorg.

Parrilla noemde als voorbeeld het Amerikaanse bedrijf Medtronic, dat niet in staat was apparatuur voor Deep Brain Stimulation (diepe hersenstimulatie, DBS) te leveren aan Cuba. Daardoor konden mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson en andere neurologische aandoeningen niet behandeld worden.

De ziekte van Parkinson tast de zenuwcellen in de hersenen aan. Daardoor geraakt de patiënten de controle over zijn spieren, over zijn spraak en over de capaciteit tot stappen kwijt. Behandeling kan de symptomen goed onder controle houden, maar genezing van de ziekte is onmogelijk. Behandeling is levenslang nodig (nvdr).

Minister Parilla wees er ook op dat de Cubaanse bijdrage aan het bestrijden van de ebola-crisis werd gehinderd door de Britse Standard Chartered Bank, omdat die weigerde geld over te boeken van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie naar Cubaanse artsen.

Hoewel Amerikaanse banken legaal Cubaanse transacties kunnen verwerken, zijn veel banken nog bang voor vergeldingsmaatregelen vanuit de VS. Zij kregen eerder hoge boetes voor het schenden van het embargo. In 2012 kreeg ING Bank een boete van 619 miljoen dollar. HSBC moest 1,9 miljard betalen en BNP Paribas 8,83 miljard dollar.

Zelfs na december 2014, toen de Amerikaanse president Barack Obama aankondigde de betrekkingen met Cuba volledig te willen herstellen, kreeg de Franse bank Credit Agricole nog een boete van 787 miljoen dollar voor het schenden van het Amerikaanse embargo.

Het opheffen van de blokkade is de sleutel tot normalisering van de betrekkingen met de VS”, zei Parrilla. VS-ambassadeur Power liet zich in soortgelijke bewoordingen uit en zei dat beide landen verder moeten werken aan toenadering, ondanks de verschillen. “Vandaag zetten we opnieuw een kleine stap om dat mogelijk te maken. Er zullen er nog veel volgen, inclusief, dat hopen we, het voorgoed opheffen van het Amerikaanse embargo.”

Bron: UN Cuba Embargo Vote: United States Abstains for First Time

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!