Suniran woont met zijn kinderen Sushant en Sharleen in Darjeeling, India. “Mijn vrouw Ruda overleed bij de geboorte van Sharleen”, vertelt hij. “Ze beviel thuis en kreeg een hevige bloeding. Wat er precies fout liep, weten we nog steeds niet.” Baby Sharleen kreeg een infectie aan haar darmpjes en had medische hulp nodig. Maar de operatie was veel te duur voor Suniran. Gelukkig kon zijn broer het geld voorschieten. Sharleen stelt het goed nu. De gezondheidswerker die het gezin nu begeleidt maakt zich sterk dat dit drama vermeden had kunnen worden. (foto 11.be)

11.11.11 keert met campagne over gezondheidszorg terug naar de basis

1,3 miljard mensen op deze wereld hebben geen of onvoldoende toegang tot gezondheidszorg. “Het uitbouwen van goede structuren is de basis van moderne ontwikkelingssamenwerking”, zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11 bij de aftrap van de najaarscampagne Santé.

maandag 24 oktober 2016 15:35
Spread the love

“De afwezigheid van basisgezondheidszorg treft vooral de inwoners van ontwikkelingslanden”, zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11, bij de voorstelling van Santé, de campagne die van 4 tot 13 november in heel Vlaanderen loopt.

Volgens cijfers van de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging draagt het Zuiden 90 procent van de ziektelast, terwijl het maar over 12 procent van de middelen beschikt.

Nooit een dokter gezien

 “In Lesotho is de kostprijs van 1 ziekenhuis goed voor 51 procent van het gezondheidsbudget van dat land”, zegt Vanden Berghe. “In België kost een groot ziekenhuis zoals het UZA in Antwerpen nog geen 1 procent van het budget gezondheidszorg.”

De cijfers die Vanden Berghe vandaag presenteert, zijn ontstellend. Zo sterven in een land zoals de Filipijnen 6 op de 10 mensen zonder ooit een dokter te hebben gezien.

Basisgezondheidszorg is dus nog steeds een grote afwezige in grote delen van het Zuiden. Maar ook van het budget ontwikkelingssamenwerking blijkt dat 46 procent naar specifieke ziektes gaat zoals aids of malaria.

Daarom besliste 11.11.11 om met zijn campagne dit jaar terug naar die basis te keren. Door in te zetten op de versterking van gezondheidssystemen vragen ze aandacht voor universele gezondheidszorg voor iedereen.

Moderne ontwikkelingssamenwerking

“We stellen vast dat voor 1,3 miljard mensen gezondheidszorg geen evidentie is. Dat is nog steeds veel te veel”, zegt Vanden Berghe. “Binnen onze koepel zitten veel ngo’s die bezig zijn met het uitbouwen van een basisgezondheidszorg, dus leek het logisch om terug naar de basis te gaan en dit thema als campagne te nemen.

“Voor mij is dit trouwens zoveel als moderne ontwikkelingssamenwerking. Ik denk dat we veel meer moeten investeren in structuren in ontwikkelingslanden, in een goede sociale bescherming waar gezondheidszorg een onderdeel van is. Zo zorgen we er uiteindelijk voor dat die landen zelf weerbaarder worden.

“Ontwikkelingssamenwerking in de 21e eeuw moet volgens mij veel meer op dit soort zaken uitkomen. Enerzijds ervoor zorgen dat wij de situatie in het Zuiden niet nog moeilijker maken via zaken zoals handelsakkoorden of financiële deregulering, en anderzijds het uitbouwen van een goede sociale bescherming zodat er in die landen een middenklasse kan ontstaan die het op termijn zelf kan overnemen.”

take down
the paywall
steun ons nu!