In Colombia beheren inheemse volkeren hun bossen veel beter dan buitenlandse multinationals (Mauricio Romero Mendoza/flickr)

Inheemse volkeren betere bosbeheerders dan multinationals

Inheemse volkeren blijken veel beter te slagen in duurzaam bosbeheer dan grote multinationals. Ze krijgen daar nauwelijks erkenning voor. Het veilig stellen van hun gebruiksrechten op het land dat ze bewerken is goed voor het klimaat en helpt de economische ontwikkeling, volgens een onderzoek van het World Resources Institute.

maandag 17 oktober 2016 15:00
Spread the love

Het rapport Climate Benefits, Tenure Costs: The Economic Case For Securing Indigenous Land Rights in the Amazon van de organisatie World Resources Institute beschrijft hoe inheemse volkeren hun wouden duurzaam beheren en economische groei verwerven als hun eigendomsrechten officieel worden erkend.

Hout voor Fender en Gibson

Onder meer in Guatemala zijn er voorbeelden te vinden van inheemse bevolkingsgroepen die succesvol een duurzaam inkomen halen uit de bossen die ze beheren als een hernieuwbare bron.

“Inheemse groepen exporteren producten uit het woud zoals voedzame bessen, die erg populair zijn in Korea en Japan”, zegt Juan Carlos Jintiach van de koepel Inheemse Organisaties van de Amazone (COICA). “Hun duurzaam bosbeheer heeft er ook voor gezorgd dat hun hout vandaag gegeerd is bij gitaarbouwers zoals Gibson en Fender.”Tropisch regenwoud in Costa Rica (Germán Miranda/IPS)

In Guatemala is de houtindustrie bij de inheemse gemeenschappen goed georganiseerd. Ze respecteren een rotatiesysteem voor de houtkap en hebben een gesofisticeerde manier van bosbeheer waarbij het mogelijk is om te achterhalen van welke boom op welk stuk land je product afkomstig is. “De inkomsten uit houtverkoop worden gebruikt voor lokale ontwikkeling, gezondheidszorg en onderwijs”, zegt Jintiach.

Wereldwijd leven 370 miljoen in inheemse gemeenschappeen. Slechts voor een beperkt deel van de landen die ze bewerken hebben ze beperkte eigendomsrechten. Ze leven ook veel vaker in armoede dan niet-inheemse landgenoten. Volgens cijfers van de Wereldbank maken autochtone volkeren 5 procent uit van de totale wereldbevolking terwijl ze tegelijk 15 procent uitmaken van de allerarmsten op aarde.

“Ook voor het klimaat blijken erkende landrechten erg belangrijk, dat wordt zelfs door klimaatexperts onderschat”, meldt Dan Zarin van het World Resources Institute bij de lancering van het rapport. “Naast de oceanen zijn er geen andere CO2-opvang- en opslagtechnologieën die even kostenefficiënt zijn dan bossen.”

Volgens het rapport is ontbossing op legaal erkende inheemse gronden twee tot drie keer lager dan op door multinationals commercieel bewerkte bosgebieden. Nochtans blijken openbare overheden nog al te vaak de inheemse groepen achter te stellen en de beheerrechten bij voorkeur toe te staan aan grote multinationals.

Volgens het rapport hebben inheemse bevolkingsgroepen slechts erkende landrechten op amper 10 procent van de grond waarop ze werkelijk leven en werken in eigen beheer. “Als overheden de meetbare voordelen van meer landrechten voor inheemsen in acht zouden nemen, zou het voor hen zelfs een relatief goedkope oplossing zijn”, stelt het rapport.

“Het veiligstellen van landrechten in wouden zou het ecosysteem in Bolivia, Brazilië en Colombia de komende twintig jaar tussen 679 en 1530 miljard dollar kunnen opbrengen. De kostprijs voor het erkennen en veiligstellen van de inheemse landrechten wordt op slechts 1 procent van dat bedrag geschat”, aldus nog het rapport

Bronnen:

Protecting Indigenous Land Rights Makes Good Economic Sense

Rapport: Climate Benefits, Tenure Costs: The Economic Case For Securing Indigenous Land Rights in the Amazon

Indigenous Land Rights Bring Economic, not just Environmental Benefits 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!