“Als Leuven zwaar investeert in betaalbare, kwaliteitsvolle opvang, waarom Vlaanderen dan niet?”
Opinie -

“Als Leuven zwaar investeert in betaalbare, kwaliteitsvolle opvang, waarom Vlaanderen dan niet?”

Maal drie. Dat doet de Vlaamse regering nog maar eens met een factuur, deze keer voor kinderopvang. Terwijl meer en meer ouders kinderopvang broodnodig hebben, omdat we steeds langer en flexibeler moeten werken. In Leuven is betaalbare, kwaliteitsvolle schoolse opvang een realiteit. “We investeren hier als stad zwaar in omdat we alle kinderen maximale groeikansen willen geven en zo ouders willen ontzorgen. Als een stad als Leuven die keuze kan maken, waarom Vlaanderen dan niet?” reageert Leuvens schepen van onderwijs Mohamed Ridouani.

maandag 17 oktober 2016 11:33
Spread the love

Met een verrijkende opvang op school geven we in Leuven alle kinderen de kans om nieuwe interesses of talenten te ontdekken. Na de schooluren kunnen onze leerlingen kiezen uit tal van workshops zoals circus, koken, Japanse krijgskunst, yoga, computerles, of STEM – Science, Technology, Engineering, Mathematics.

Leuvense ouders betalen niet meer dan het tarief voor de gewone naschoolse opvang, nog geen twee euro per uur. Elke school, van elk onderwijsnet, kan intekenen op dit uitgebreid aanbod van 150 activiteiten. Het kost de scholen niets, we investeren er als stad 600.000 euro per jaar in.

Net omdat het zo ontzettend belangrijk is, voor kinderen én voor ouders. Ouders moeten met een gerust hart en zonder schuldgevoelens hun kind wat later kunnen ophalen op school, erop kunnen vertrouwen dat het een fijne tijd beleeft in een warme en stimulerende omgeving. Daarom wordt schoolse kinderopvang dus door de gemeenschap betaald.

Terecht trekt Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, vandaag aan de alarmbel. Als scholen in andere Vlaamse steden zo’n opvang willen voorzien, hebben ze tachtig procent meer middelen nodig dan vandaag. Maar dat is ijdele hoop, zo blijkt nu, want minister van Werk Philippe Muyters jaagt de scholen nog meer op kosten door het PWA-statuut af te schaffen. Met dat statuut konden scholen langdurig werklozen inschakelen voor de schoolse opvang, en die opvang zo betaalbaar houden voor de ouders.

Of dat statuut behouden moet blijven of niet, is een heel andere discussie. Wat wel zeker is, is dat dit het zoveelste noodsignaal van onze scholen is. Ik hoor CD&V, bij monde van Robrecht Bothuyne, graag zeggen dat de noodkreet van de scholen snel beantwoord moet worden. Want de enige oplossing is voldoende middelen en ondersteuning, zodat scholen – met of zonder PWA – altijd kwaliteitsvolle en betaalbare opvang kunnen aanbieden aan kinderen.

In Leuven compenseert de stad voor wat Vlaanderen nalaat. We weten dat de scholen zelf niet de middelen hebben om hun opvang op de allerbeste manier te organiseren. We weten dat Vlaanderen niet aan de vraag tegemoet komt. Dus doen we het zelf.

Stad Leuven voorziet de middelen om opvangpersoneel te betalen en om de uren voor en na school stimulerend in te vullen, met boeiende en plezante activiteiten. We nemen de coördinatie van het aanbod, de administratie en de facturatie voor onze rekening. Elke ouder betaalt, ongeacht de school, hetzelfde tarief, en wie een lager inkomen heeft, krijgt een sociale korting.

Als Leuven dat kan, waarom lukt het Vlaanderen dan niet?

Mohamed Ridouani (sp.a) is Leuvens schepen van onderwijs

take down
the paywall
steun ons nu!