Wetenschap bevestigt idee dierenrechtenactivisten.

Wetenschap bevestigt idee dierenrechtenactivisten.

zondag 16 oktober 2016 23:57
Spread the love

Tegenwoordig weten veel mensen, misschien vooral jongeren, niet meer waar bepaald vlees vandaag komt. Kotelet, biefstuk of braadworst, het is niet meteen duidelijk welk dier ervoor gestorven is. Dit is mogelijk niet gewoon toeval, wetenschappers hebben nu bewezen wat dierenrechtenactivisten en filosofen al langer zeiden, namelijk dat we dier en vlees als erg gescheiden concepten zien.

“De presentatie van vlees door de industrie beïnvloedt onze bereidheid om het te eten. Onze eetlust wordt zowel beïnvloed door de naam van het gerecht als door de manier van presenteren van het vlees”, zegt onderzoeker Jonas Kunst van de Universiteit van Oslo.

Kunst en zijn collega Sigrid Hohle voerden vijf studies uit in Noorwegen en de Verenigde Staten. In drie studies werden telkens foto’s getoond die eerder het oorspronkelijke dier (bv een kip) of eerder bij het uiteindelijke vlees (bv een versneden kippenfilet) toonden. Wat ze vonden was dat verwerkt vlees het makkelijker maakt om zich te distantiëren van het idee dat het afkomstig is van een dier. De deelnemers voelden ook minder empathie met het dier. Foto’s van de dieren leidden ook tot meer keuzes voor een vegetarisch alternatief. In een vierde studie werd expliciet benoemd van welk dier een stuk vlees afkomstig was, ook dit had een effect op empathie en een gevoel van walging. In de laatste studie verving men het woord “slachten” of “doden” met “oogsten” met betrekking tot vlees (een opkomende trend in de Verenigde Staten) en ook dit had tot effect dat mensen minder empathie voelden.

Filosofen en dierenrechtenactivisten beweren reeds langere tijd dat we proberen te vermijden om erbij stil te staan dat ons vlees van dieren komt, net om te ontsnappen aan gevoelens van onbehagen. Dit mechanisme wordt beschreven door de “disassociatie hypothese”.

“De wetenschappelijke resultaten ondersteunen filosofen en dierenrechtenactivisten die verdedigen dat de manier waarop het vlees wordt gepresenteerd en besproken in onze cultuur, ons ertoe leid meer te consumeren”, aldus Kunst.

In België consumeren we nog steeds te veel vlees. Dit leidt tot gezondheidsproblemen maar ook tot problemen met het klimaat en voedselvoorziening voor een groeiende wereldbevolking. Daarnaast is het ook maar terecht dat we erbij stil staan dat er een dier gestorven is voor ons vlees. Als we willen weten of onze kleren al dan niet door kinderen gemaakt zijn, dienen we ook ons vlees niet zonder de juiste overwegingen te consumeren.

Link naar het artikel.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!