Vrouwen Overleg Komitee (VOK) vervelt tot Furia

Het Vrouwen Overleg Komitee, kortweg VOK, stelde gisteren haar nieuwe naam, logo en website voor in Amazone: Het Vrouwen Overleg Komitee vervelt tot Furia. Na 45 jaar waren naam en logo aan een update toe.

woensdag 12 oktober 2016 17:33
Spread the love

Net zoals de oude naam de tijdsgeest van het feministisch protest van de jaren ’70 weerspiegelde, past Furia bij de actieve groep van zelfbewuste feministes die de blijvende ongelijkheid v/m op tal van terreinen aan de kaak stellen. De baseline ‘feministisch, kritisch en solidair’ verwoordt de krachtlijnen van het feministisch toekomstproject waaraan Furia wil schrijven.

Voor Furia-lid Merel Terlien (29 jaar) is Furia in de eerste plaats een plek om mijn ideeën voor een open, inclusieve, gelijke, warme en zorgzame samenleving zonder uitsluiting en discriminatie, verder aan te scherpen en kenbaar te maken aan de wereld. En Furia is meer dan dat. 

Samenleving in beweging

Furia wil de samenleving in beweging brengen, aldus voorzitster Els Flour (46 jaar). Furia laat haar stem horen in het maatschappelijk debat, doet beleidsvoorstellen, organiseert panelgesprekken, zet actieplatforms op en neemt deel aan betogingen en acties

Voor Iris Verschaeve (32 jaar) is Furia niet bang om buiten de lijntjes te kleuren, met de nodige humor als het kan, maar altijd kritisch. Eline Huygens (25 jaar) is een trotse Furia omdat Furia inclusief, radicaal en 100 % feministisch is.

Aicha Bouharras (35 jaar) herkent in Furia het Arabische Hourriya wat vrijheid betekent. Vrijheid is naast gelijkheid en solidariteit één van basisprincipes van het feminisme waar Furia voor staat. Vrijheid houdt in dat vrouwen zélf kunnen beslissen hoe ze leven: hoe ze werken, wie ze liefhebben, of en wanneer ze kinderen krijgen, hoe ze zich kleden… 

Gedrevenheid van feministische strijd

Vanuit een solidaire houding brengt Furia de posities en bekommernissen van zo veel mogelijk vrouwen in rekening. In dialoog en met respect voor verschillende meningen en stemmen.

Marieke Kindt (49 jaar en al 30 jaar VOK-lid) omarmt de nieuwe naam omdat ze er de gedrevenheid van de feministische strijd voor gelijkheid in terug vindt. Streven naar gelijkheid betekent werken aan een kansenrijke samenleving voor iedereen, ongeacht sekse, handicap, sociale afkomst, etnisch-culturele achtergrond, seksuele oriëntatie, genderexpressie, gezondheid… En dat proces is per definitie meerstemmig. Want dé vrouw, dé vrouwenemancipatie, hét feminisme bestaat niet. Furia vertrekt daarbij zoveel mogelijk vanuit de échte levens van vrouwen. Het persoonlijke is voor Furia nog altijd politiek, aldus voorzitster Els Flour

 

Nieuwe websitewww.furiavzw.be

Nationale Vrouwendag op 11/11: Dit jaar in het Zuiderpershuis in Antwerpen. De feministische acualiteit met debatten over geweld, werk en relatievormen staat centraal. Gastspreekster Philomena Essed (VS) brengt een lezing over feminisme, racisme en vrouwenlichamen. En sluiten af met een diversiteit aan stemmen die tonen, tekenen, vertellen wat feminisme met hen doet.Who’s afraid of the F-word?: Een reeks debatten over actuele feministische kwesties in samenwerking met het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren.

take down
the paywall
steun ons nu!