(screenshot)
Opinie -

?5 redenen waarom Humo’s Islam-enquête bullsh*t is

"1 op 5 moslims heeft begrip voor IS", kopt Humo. Alleen was het onderzoek waaruit dat cijfer gehaald werd absolute bullshit, vindt onderzoeker Orhan Agirdag.

woensdag 12 oktober 2016 11:28
Spread the love

1. Negatieve vraagstelling

“Ben je het niet eens met het feit dat je jouw buurman wilt vermoorden?” Je moet al een vrij grote taalknobbel hebben om te weten dat je optie ‘helemaal eens’ moet klikken om niet erdoor te gaan als een moordlustige buurman. Daarom zijn negatieve items uit den boze in opiniepeilingen: niemand begrijpt ze en alle eerstejaars studenten weten dat ook. IVox (die het onderzoek heeft gedaan voor Humo) rekruteert medewerkers misschien uit een andere pool. De bewuste ISIS-vraag was immers een dergelijke negatieve item. Daar komen wellicht de 10 van 20 procent vandaan.

2. Dubbele vraagstelling

“Haat je je buurman en wil je hem vermoorden?”. Welke optie moet ik nu kiezen als ik mijn buurman haat, maar hem toch niet wilt vermoorden. Daarom zijn items die niet eenduidig zijn of naar twee dingen vragen ?not done in het onderzoek. En opnieuw weten alle eerste jaarstudenten dat. Ivox rekruteert misschien ook geen jobstudenten. De bewuste ISIS-vraag was immers van een dergelijke dubbele vraag.  En dat verklaart wellicht de andere 10 procent.

PS: De vraag was letterlijk: “ik heb geen begrip voor IS en hun manier van actie-voeren” en niet: “ik heb geen begrip voor IS” zoals Humo beweert.

3. Internet enquête via Facebook

Het was een internet enquête die je zelf via een link op Facebook kon invullen… Moeten we daar een tekening bij maken? Zonder identiteitscontroles is de kans reëel dat de enquête niet door Ali van Brussel, maar wel door Jozef Van De HLN-comments werd ingevuld. En met alle respect voor Jozef, maar zijn mening is nu niet echt ‘representatief’ voor Ali.

4. Representatief staal

Humo zegt: een representatief staal van 500 moslims werd bevraagd. Zoals uitgelegd door professoren Dirk Jacobs en Dimo Kavadias is dit onmogelijk. Bovendien, is een steekproef nooit representatief op zich, maar is alleen representatief naar een bepaald bevolkingskenmerk zoals opleiding. Het is niet duidelijk naar welke kenmerken Ivox-steekproef representatief is: opleidingsniveau van HLN-commenters?

5. Non-respons

Zoals elders uitgelegd, worden de resultaten van dergelijke enquêtes steeds meer bepaald door een grote groep van mensen die ‘Fuck you, ik doe hier niet aan mee’ zeggen. In vakjargon heet dat non-respons. Ik kijk enorm uit naar het technisch fiche van het onderzoek om te lezen hoeveel percent de non-respons bedraagt bij het Ivox/Humo onderzoek. Op één of andere manier lijkt de ‘fuck you’-populatie mij ‘representatiever’ dan de 1 op 5 moslims van Ivox.

take down
the paywall
steun ons nu!