Hoe erg stoort u zich aan de Taalnazi-test?

Hoe erg stoort u zich aan de Taalnazi-test?

dinsdag 11 oktober 2016 15:23
Spread the love

In De Standaard van 10/10/2016 staat met helmen en marcherende laarzen de Taalnazi-test aangekondigd onder de hoofding: Hoe erg stoort u zich aan taalfouten?

Alsof de nazisymbolen zonder probleem mogen genormaliseerd worden. En dit op de dag dat een Duits onderzoek aantoont dat de Bonner Justitie na de oorlog voor 77% bemand werd door oude nazi’s, die zich specialiseerden om hun eigen misdaden en die van anderen in te dekken.

Blijkbaar zijn er op De Standaardredactie ook nog denkbeelden die maken dat er geen probleem gezien wordt in het bekleden van taalpurisme en gestrengheid met de nazisymbolen.

Om een elementaire (of in deze opzet ordinaire) taaltest Grote Taalnazi-test te noemen moet je wel helemaal geschift zijn.

Voor het nationaalsocialisme was ‘taal’ de manier om de werkelijkheid achter de woorden te verhullen. “Arbeit macht frei”, “Jedem das seine”, maar ook ‘zigeuners’, ‘euthanasie’, ‘verplicht tewerkgestelden’, ‘heropvoedingskampen’, ‘asocialen’ en vele andere scheefpraat, waarvan sommige woorden nog resistent zijn. Ik dacht spontaan dat het over dit misgebruik van taal zou gaan. Maar neen dus. Doe de test.

Zie DS http://taaltest.standaard.be/

take down
the paywall
steun ons nu!