Britse migranten pikken het niet langer en gaan staken

In Groot-Brittannië plannen migranten een nationale actiedag om aandacht op te eisen voor de cruciale economische bijdrage die ze iedere dag leveren. Die actiedag zal onder meer bestaan uit stakingen en boycots.

dinsdag 11 oktober 2016 11:17
Spread the love

De actiedag luistert naar de naam “One Day Without Us”, en staat voorlopig gepland op 20 februari 2017. Volgens oprichter Matt Carr gaat het hard. Enkele dagen nadat het voorstel werd gelanceerd in een besloten facebookgroep waren reeds 6000 mensen betrokken in een online conversatie over “A Day Without Us”. Carr is van plan om ook vakbonden, partijen en vertegenwoordigers van verschillende gemeenschappen te betrekken bij de organisatie van het protest.

Het protest is in de eerste plaats een antwoord op de golf van xenofobie en racisme die Groot-Brittannië overspoelt sinds de Brexit. Een golf die vergroot wordt door de tabloids die migranten voortdurend afschilderen als profiterend van de Britse welvaart en bedreigend voor de veiligheid.

De werkelijkheid is echter anders. De Britse economie is afhankelijk van migranten en die migranten zijn één van de voornaamste drijvende krachten achter de Britse economische groei. Ze doen doorgaans het minst betaalde en zwaarste werk (schoonmaken, industriële reiniging, huishoudhulp, zorg, …) en zijn – vaak bij gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt – bijzonder ondernemend. Onderzoek wijst bovendien ook uit dat migranten meer bijdragen via belastingen dan dat ze ontvangen van de overheid.

Net om die realiteit te belichten gaan migranten dus een actiedag organiseren. Dit soort acties van migrant-arbeiders vond eerder reeds plaats in de VS (2006) en in Italië (2010). Academicus en activist Nick Srnicek (City University London) benadrukt op zijn Facebookpagina wel dat eerdere acties in de VS zich niet beperkten tot één dag. Het ging om een strijdbeweging die langer doorging en die zich beriep op een hele reeks verschillende actievormingen. Uiteindelijk slaagde die beweging erin om een voor migranten nadelige voorgestelde wetgeving te laten intrekken.

take down
the paywall
steun ons nu!